home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club nieuws

Verslag van het evenement Vollenhove
1 tot en met 8 oktober 2016

Het laatste evenement is op camping Akkertien in Vollenhove. We staan op twee mooie veldjes met zestien equipes en het is mooi nazomerweer..

Zaterdag 1 oktober is de begin van het evenement en we drinken koffie met een vruchtenslof in de ‘huiskamer’ van de camping. De huiskamer is een kleine recreatieruimte van de camping, die we de hele week tot onze beschikking hebben, omdat de camping feitelijk gesloten is.

Zaterdagavond in de kantine opent Paul het evenement en heet iedereen welkom. Hij vertelt in het kort het weekprogramma en uitvoerig het uitstapje morgen naar het voormalig eiland Schokland. Daarna houdt een lid van het Cultuur Historisch Centrum Vollenhove een lezing plus video. Het 1ste uur wordt verteld over het ontstaan en geschiedenis van Schokland. Schokland is het 1ste Nederlandse monument, dat geplaatst is op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO.
Na de pauze vertelt hij over de geschiedenis van Vollenhove. Ooit was Vollenhove een van de belangrijkste steden van de Zeven Provinciën. Vollenhove is een oude stad, gebouwd op een keileem plateau, dat ontstaan is in de ijstijd. Ook de eilanden Urk en Schokland hebben een keileem ondergrond, ook ontstaan in de ijstijd. Doordat deze plaatsen in de ijstijd aan het eind van de gletsjer lagen, is daar veel rots materiaal uit Scandinavië achtergebleven.

Zondag 2 oktober, het is regenachtig weer en we bezoeken het midden eiland van Schokland, waarop het Schokland museum ligt. Schokland bestaat uit drie kleine eilanden, die verbonden zijn door een smalle dijk. Vroeger was Schokland veel groter, maar gelegen in de Zuiderzee zijn door overstromingen en stijging van de waterspiegel, uiteindelijk drie kleine eilanden overgebleven. Door de afsluitdijk en de inpoldering van de N.O Polder is sinds 1942 een einde gekomen aan het eilandschap van Urk en Schokland.

In het museum zien we eerst een video over de geschiedenis van Schokland. Daarna bezoeken we het waterstaatkerkje. Het staat aan de rand van het eiland. De dijkwand is verstekt met palen. We zien hoe hoog het eiland uitsteekt (2-4 meter) boven het land wat ooit de bodem van de Zuiderzee was.
Tenslotte bezoeken we de expositieruimte met veel gevonden gebruiksvoorwerpen, munten. Ook zien we de klederdracht van de Schokkers, zoals de bewoners heten.

Maandag 3 oktober, het weer is opgeknapt en een rondwandeling met een gids in Kampen staat op het programma. Kampen is een oude Hanzestad, waardoor er veel historische gebouwen staan. Om 11 uur start de rondwandeling in het oude centrum van Kampen. We lopen langs vele bezienswaardigheden van Kampen, waarover onze gids veel weet te vertellen. Ook de vele vertellingen en anekdotes van vroeger zijn erg grappig.  Na de wandeling lunchen we er.

Dinsdag, bezoeken we de orchideeën hoeve in Luttelgeest. Het is een groot complex met vele gescheiden kassen. De 1ste kas  is het Amazone regenwoud met aapjes en vele mooie waterpartijen en planten. De volgende kas is de orchideeëntuin met allerlei prachtige bloemen. Daarna volgt de Lori kas, met vele papegaaien. We kunnen ze voederen en zijn makkelijk te lokken en komen op je hand of schouder zitten. De laatste kas is de vlindertuin. Het is er tropisch warm en vochtig. Er vliegen vele prachtige vlinders, de ene nog mooier en groter dan de andere. Met een beetje honing zijn ze makkelijk op je hand te lokken.

Na de orchideeën hoeve is er in de namiddag een ABC ‘tje; een happy hour in de Huiskamer van de camping. We zitten gezellig bijeen en de organisatie heeft lekkere hapjes bereid. De ABC-muziekinstallatie bewijst nu zijn diensten. We draaien gezellige meezing muziek, waar ook nog op gedanst wordt.

Woensdag, een vrije dag. Het is zonnig weer en iedereen maakt uitstapjes in de mooie omgeving van Vollenhove.

Donderdag 6 oktober, we rijden al vroeg naar Urk, allereerst gaan we naar het gebouw van de visafslag. Daar zien we eerst een video over de geschiedenis van Urk mbt. de visserij. Tot 1942 is Urk een eiland in het IJsselmeer, daarna komt het in de NO Polder. De Urker vissers verplaatsen hun boten naar havens aan de Noordzee. Hun vangsten bleven echter naar Urk gaan, zodat Urk een vissersdorp bleef. De grootte van de vissersboten is in de jaren sterk gegroeid van boten van 20 m en 100pk naar boten van 50 meter en motoren tot 3000pk. Met de boomkorf visserij wordt er op de bodem van de Noordzee gevist op platvis, kabeljauw, wijting enz. Onze presentator laat ons vele soorten vis zien en vertelt over de verschillen en smaken. Ook krijgen we allemaal een net gebakken scholletje. Tenslotte oefenen we in het mijnen van de vis en de bediening van de mijnklok.

Na de visafslag volgt een rondwandeling met een gids door oud-Urk. We worden in twee groepen gedeeld. We lopen de zgn. Ginkiestocht; de gangetjes tocht. Oud-Urk zijn de huisjes dicht opeen gebouwd met overal smalle straatjes ofwel ginkies in het dialect. We wandelen tot het einde bij de zee en zien aan de horizon Lelystad en Enkhuizen. Op dit punt staat ook de vuurtoren. Dichtbij is er een monument met op tableaus de namen van verdronken Urker vissers.
Na de rondwandeling bezoeken we zelf Urk en velen pakken er een visje.

Vrijdag 7 oktober, alweer de laatste excursiedag. Vanmorgen gaan we naar het Waterloopkundig Laboratorium in het Voorsterbos bij Marknesse. Vele waterbouwkundige projecten zijn hier in de jaren 50 tot 90 op schaal nagebouwd om de dijken en havens te beproeven op stroming en golven. Onder andere zijn de Deltawerken, havens van Rijnmond, IJmuiden, Vlissingen en buitenland; Lagos, Beiroet hier in miniatuur gebouwd en uitgetest. Sedert 20 jaar heeft de computer het overgenomen en werd het laboratorium hier overbodig. Nu heeft de natuur alle opstellingen overwoekerd, maar je kunt nog goed zien wat men vroeger allemaal heeft gebouwd.

Vrijdagavond, we beginnen de sluiting met een gezellig ABC’tje in de huiskamer van de camping. Paul bedankt de leiding van de camping voor de goede samenwerking en reikt hun ons ABC-vaantje uit.
Wij krijgen een lekkere maaltijd; voedzame soep, daarna frites en een snack met salade en tenslotte een heerlijk toetje.
Na de maaltijd sluit Paul het evenement en bedankt alle deelnemers voor de gezellige week die we hebben gehad.
Jack bedankt namens de deelnemers en het bestuur de organisatoren; Anneke, Stans, Hans en Paul voor de leuke en verrassende week in Vollenhove. Het programma was zeer gevarieerd en we hebben leuke uitstapjes gemaakt in de N.O polder, met name de rondleidingen in Kampen en Urk. De organisatoren ontvangen elk een bloementje en een fles wijn. Ook ontvangen ze het koperen ABC-plaatje als herinnering aan hun organisatie van dit evenement.

Tenslotte sluit Jack het activiteiten jaar 2016 voor de ABC af en vertelt beknopt welke evenementen we in 2017 zullen hebben. Het is een speciaal jaar omdat de ABC in 2017 30 jaar bestaat en in april ons lustrum gevierd zal worden op de Eurocamping in Vessem.  
Zaterdag 8 oktober, voor het vertrek drinken we nog gezamenlijk koffie met een krentenwegge, waarna iedereen van elkaar afscheid neemt. Einde van een leuke week Vollenhove en ook het laatste ABC-evenement in 2016.