home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club-nieuws

Verslag van de reis Tsjechië  van 13-27 juni  2015

foto-1Zaterdag 13 juni, het evenement begint en we zijn met 17 equipes op camping Chvalsiny. We staan gezellig bijeen met een mooi uitzicht en we hebben prima zomerweer. ’s Morgens gezamenlijk koffiedrinken. De organisatie; Lia, Sebine, Hans en Jan, hebben een speciale ABC-taart laten bakken bij een lokale bakker. Het ziet er mooi uit en smaakt heerlijk. Hans opent het evenement en heet ons allen hartelijk welkom en vertelt in het kort het programma. Daarna gaan de meesten weer zwemmen, want het is warm weer en de camping heeft een groot zwembad.
’s Avonds is het openingsdiner in het restaurant van de camping. Het smaakt uitstekend en het is nog lang gezellig buiten op het terras.

foto-2Zondag 14 juni, we rijden naar het kasteel Hluboka bij Ceske Budejovice. De wandelweg naar het kasteel is erg steil, maar gelukkig rijdt er een treintje naar boven. De vroegste datering vermeldt dat er in 1285 hier een slot werd gebouwd. Het huidige kasteel is gebouwd in 1838 in de stijl van het Windsor kasteel in Engeland. Het kasteel was van de adellijke familie Schwarzenberg en de laatste bewoner stierf kinderloos in 1950. Het is een prachtig wit kasteel en we maken een mooie groepsfoto met het witte kasteel op de achtergrond.
Na het koffie drinken op het terras, krijgen we een rondleiding door het kasteel met een gids. We zien vele grote kamers met veel houtsnijwerk, wandtapijten en schilderijen van de vroegere bewoners.

We rijden terug naar de camping en er breekt een zwaar onweer los, met veel regen en hagelstenen. Gelukkig heeft niemand schade aan de caravan en auto. Het onweer duurt tot 19.00 uuur en het geplande ABC´tje  houden we in de schuur, omdat het nog steeds regent. De organisatoren verrassen ons met heerlijke hapjes en het is toch nog gezellig geworden, ondanks het slechte weer.

Maandag 15 juni, een vrije dag en velen bezoeken Ceske Krumlov. Het is een leuk stadje met vele steile straatjes en leuke winkeltjes. We drinken koffie op de markt. 's Avonds met de groep Jeu de Boule  gespeeld.

foto-3Dinsdag 16 juni, we rijden naar Frymburg/Lipno om het boomkroonpad te lopen.
Eerst drinken we gezamenlijk koffie met Tsjechische cake. Daarna met de skilift omhoog. We zitten in een stoeltjeslift met z´n vieren. Daarna lopen we het Lipno pad, het is 675 meter lang en gaat langzaam tussen de boomtoppen omhoog. Daarna beklimmen we de foto-4uitkijktoren van 40 meter hoog. Bovenop een prachtig uitzicht over de omgeving. Gelukkig is het helder weer. Ook hier een foto van de groep gemaakt. Op een terrasje geluncht en daarna weer met de stoeltjeslift omlaag.
foto-5's Avonds zelf pizza bakken op de camping. We krijgen eerst een bolletje deeg, dat we plat moeten rollen. Daarna maakt iedereen zijn eigen pizza. Er is keuze uit allerlei groenten, worst, champignons, kaas. Tenslotte wordt in de speciale pizza oven de pizza gebakken en we eten onze zelfgebakken pizza.

Woensdag 17 juni, een vrije dag in het programma en de meesten maken een uitstapje in de omgeving. ’s Avonds gegeten in het restaurant van het dorp.

foto-7Donderdag 18 juni, we vertrekken al vroeg en rijden in twee busjes naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Het is een lange rit en om 12 uur arriveren we in het stadje Mauthausen en lunchen daar in het Gasthaus. Daarna rijden we naar KZ Mauthausen. We worden in twee groepen gedeeld en bezoeken met de gids het concentratiekamp. We lopen dezelfde route die de gevangenen moesten lopen als ze arriveerden. Eerst langs het voetbalveld en het ziekenhuis, waardoor nieuwe bezoekers het idee kregen dat het wel goed was hier. Daarna langs de steengroeve met de dodentrap van 186 treden naar beneden in de groeve. Op het plateau voor de ingang staan allerlei gedenkstenen. Eén per land waarop de gestorvenen vermeld staan. Daarna lopen we de ingangspoort door en komen in het KZ. Allereerst foto-6zien we de ‘klaagmuur’ waar alle nieuwe gevangenen geregistreerd werden. We bezoeken de vele barakken. Aan het eind van de rondleiding zien we de verbrandingsovens waar de lijken verbrand werden en de ‘douches’ waar het blauwzuur uitkwam. Tenslotte een grote ruimte waar alle 80.000 slachtoffers vermeld zijn op grote zwarte tableaus. Indrukwekkend en je wordt er stil van wat hier gebeurd is!  Om half vijf rijden we weer terug en zijn half zeven weer thuis.

foto-8Vrijdag 19 juni, overdag vrij en ’s avonds met de bus naar Ceske Krumlov waar dit weekend de rozenfeesten gehouden worden. Het is er gezellig druk, we lopen door het stadje met overal traditioneel verkleedde mensen. Op het stadsplein is het druk met muziekoptredens en overal marktkraampjes met eten en drinken. Leuk zijn de Tsjechische hapjes die men verkoopt. Wij kennen ze niet maar het is lekker! Tenslotte als het donker wordt, is er door de straten een grote fakkeloptocht. De  fakkeloptocht is erg mooi. Tegen twaalven weer terug naar de bus die ons weer naar de camping brengt.

foto-10Zaterdag 20 juni, we gaan weer met de bus naar Ceske Krumlov voor de rozenfeesten. In tegenstelling tot de weersvoorspelling-regen, is het mooi zonnig weer. We lopen weer naar de markt en luisteren en kijken naar de muziek optredens. Overal lopen personen in historische klederdracht. Koffie gedronken en gewandeld door de leuke straatjes. foto-9Geluncht aan de rivier, maar toen voor de 1ste keer overvallen door een hoosbui. Gelukkig zaten we droog onder een groot zonnescherm. Daarna terug naar de markt om de processieoptocht te zien. Nu overvalt ons de tweede hoosbui en we staan midden op het marktplein en worden vreselijk nat. Daarna terug naar de bus en de camping en we trekken droge kleren aan.

Zondag 21 juni, Vaderdag! Het is een vrije dag, maar een groep vertrekt naar Volary voor een rit met een oude trein. We nemen vandaar het treintje naar Kubova Hut, een wintersport plaatsje op 950 meter hoogte. We hebben er rondgewandeld en geluncht. We vertrekken pas laat uit Kubova Hut naar Volary en komen om 18.00 uur terug op de camping. Het ABC’tje is al begonnen als we arriveren, maar binnen in het speelhonk is het gezellig en we drinken wat en krijgen lekkere hapjes. Het programma van maandag wijzigt; vanwege het kille weer verschuift het raften.

foto-11Maandag 22 juni, we drinken gezamenlijk koffie, daarna spelen we een competitie met het blokkenspel. Na drie rondes zijn Bert, Corry, Willie, Gré en Ton de winnaars na een zinderend spannende finale.
’s Avonds in de kantine een spelletjes avond met drank en hapjes van de organisatie.

Dinsdag 23 juni, een vrije dag. Het weer wordt beter met aan het eind van de dag zon. ‘s Avonds bij het restaurant samen gebarbecued. Het restaurant heeft voor alle vlees en salades gezorgd en de drankjes van onze organisatie. We zitten onder de patio en het is erg gezellig.

foto-13Woensdag 24 juni, we gaan ’s middags naar de grafietmijn bij Ceske Krumlov. Allereerst moeten we ons omkleden in mijnwerkers tenue; extra sokken, laarzen, overall en een helm met lamp. Na de groepsfoto lopen we naar het treintje bij de mijningang. Het is een klein, laag treintje en het valt niet mee om iedereen er in te proppen. Vervolgens rijden we de grafietmijn in tot achterin de mijn en stappen uit. Daarna wandelen we met een gids terug naar de andere ingang. Onderweg vertelt de gids over de mijn en foto-12hoe het grafiet gewonnen wordt. Binnenin de mijn is het erg donker en vochtig, dus onze kleding en verlichting hebben we hard nodig. De wandeling duurt een uur en we zijn blij dat we weer daglicht zien. We leveren onze kleding weer in en gaan terug naar de camping.

foto-14Donderdag 25 juni, Door de weersomstandigheden kon het raften niet doorgaan op maandag en wordt verschoven naar deze zonovergoten donderdag. Met een groep van 24 deelnemers krijgen we eerst onze uitrusting bestaande uit een peddel, zwemvest en een tonnetje. De laatste om de kostbaarheden droog te houden. Eenmaal te water, hetgeen al hilarische taferelen opleverde, wordt bepaald wie kapitein is en de orders uit moet delen zodat de raft ook bestuurbaar zou zijn tijdens onze 20 km lange tocht van Zlatá Koruna naar Boršov. Ook voor de inwendige mens is gezorgd,  halverwege de tocht is er een lunch aan de wal. Een wallekant waar Nanny vanuit de raft nog onwennig met zeebenen op stapte om vervolgens steunend op een los bord weer terug te vallen tegen de raft. Iedereen houdt zijn adem in, maar gelukkig valt met wat schaafplekken en stijve spieren de schade mee. Raften op de Moldau gaat eigenlijk vanzelf,  echter zo wordt dat toch niet door  iedereen ervaren. Om de raft te sturen en vrij te blijven van bomen en rotsen in het water krijgt menigeen pijn in de armen. Bij het vast lopen op stenen verliest de raft zelfs zijn kapitein Hans, waarna de rest met volle kracht tegen de stroom in terug moet peddelen. Ook Martin wordt bijna gekielhaald bij het loswrikken van zijn raft. Met een nat pak en hier en daar een schaafwondje hebben we met z’n allen een prachtige dag beleefd op de Moldau.

foto-15’s Avonds lopen we naar het dorp voor het afscheidsdiner in het dorpsrestaurant. We zitten met z’n allen aan een lange tafel. Na het hoofdgerecht begint de sluiting ceremonie. Lia, Hans, Sebine en Jan noemen leuke gebeurtenissen met personen tijdens de reis in het ´Wis je dat´. Veel hilariteit over hun uitspraken over bepaalde personen.
Vervolgens dankt Jack namens de deelnemers en het bestuur de reisorganisatie. Zij ontvangen het koperen ABC-plaatje. Verder ontvangen de dames als geschenk een leuke kikker van smeedijzer en de heren ontvangen een fles Tsjechische wijn.

foto-16De ludieke afsluiting wordt verzorgd door Corrie, Els en Ad.  Zij hebben het reisverslag in dichtvorm gemaakt. Zij dragen het beurtelings voor en na elk deel zingen we het liedje:

Het is uit het leven gegrepen,
een reisje met de ABC
Wij zijn toch vrienden voor het leven,
en daarom gaan we telkens weer mee!

Na afloop ontvangen de organisatoren Hans/Lia en Jan/Sebine een envelop met inhoud. We eindigen de sluiting met het dessert; ijs en koffie.

foto-17Vrijdag 26 juni, alweer de laatste dag in het programma, want morgen zullen de meesten weer huiswaarts gaan.
We vertrekken ’s morgens naar Klet; de hoogste berg in de omgeving. Met de stoeltjeslift gaan we naar 1020 meter en hebben een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook Chvalsiny zien we in de verte. Daarna weer met de lift terug.

foto-18’s Avonds is het feest op de camping; de eigenaresse Ans is jarig en trakteert heel de camping op een varken aan het spit. Men is al de hele dag bezig het varken te roosteren. Het is erg gezellig en we eten heerlijk van het varken mee.


foto-19Zaterdag 27 juni, de meesten vertrekken al vroeg naar huis. Einde van een prachtige reis, met veel dank aan onze reisorganisatie Lia, Sebine, Hans en Jan.