home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club-nieuws

Verslag van- en door de deelnemers aan de Tsjechie reis

imahge -2

 

 

Dit is een verslag van de zomerreis Tsjechië dat gemaakt is door de deelnemers van de reis.                            Het is echter een verkorte versie van het originele verslag dat is te lezen op de website van de club.

Deelnemers:
Martien en Willy Ariaans
Bernard en Henny van Beek
Barrie Berends en Ina Mulder
Jan en Annemarie van Dam
Bert en Corrie van Ent
Karel en Magda Gijtenbeek
Jan en Mart van de Laar
Albert en Paulien Middelburg
Rob en Ria van Mil
Bill en Jeanne Piera
Koos en Joke Sintniklaas
Aart en Thea Vermeer
Lida Voogt en Geeske Koopmans
Theo en Corrie Weber

2wee6p5
Zaterdag 22 juni
Begin van de reis op de stadscamping in Dresden. Onder het genot van een drankje werd onze reisleider Bert aan de groep voorgesteld, die een uitleg gaf over wat er de komende weken gaat gebeuren. Hierna werd in het restaurant van de camping een heerlijke welkomstmaaltijd genoten.

Zondag 23 juni
Vanmorgen om 10 uur naar de porseleinstad Meissen. In een porseleinfabriek gezien hoe het prachtige porselein gemaakt en bewerkt wordt. De mooiste producten in vitrines, allemaal puur handwerk. Daarna aan de Elbe de oude binnenstad bezocht, waar het hoge water tot 1,80 m boven de straat had gestaan. De wandeling door het oude gedeelte van Meissen was prachtig met een stevige klim naar de Domplatz.

Maandag 24 juni
Vandaag een bezoek aan Dresden. Met een dubbeldekker maakten we een stadstour. We bezochten o.a. kasteel en park Pillnitz. Na een eenvoudige lunch een rondleiding door een gids.

http://static.europeupclose.com/wp-content/uploads/2010/09/kirche-01-1.jpgWe bezochten o.a. de Zwinger, een kunstwerk van barokke architectuur. De Frauenkirche aan de Neumarkt. Een schitterende stad, die zeker nog een bezoek waard is. Na de rondleiding met de dubbeldekker terug naar de camping.

Dinsdag 25 juni
Een rustdag. Enkele besluiten Dresden vandaag nogmaals te bezoeken met wat persoonlijke boodschapjes bij de Prager Straße, een karakteristieke winkelpromenade die de stationsomgeving verbindt met het historische centrum. Ook de Frauenkirche werd nogmaals bezocht maar ditmaal ook naar binnen. Een kop koffie met natuurlijk weer een stuk heerlijke Dresdense gebak, besluit het privé-bezoek aan Dresden.

Woensdag 26 juni
Martien en Willy Ariaans moesten helaas i.v.m. familie-omstandigheden naar huis.
Een rij-dag naar Praag. Om 13:10 uur zijn we op de nieuwe camping. Bert, onze reisbegeleider, zou zich ook spoedig laten zien. Om half vier een uurtje gezamenlijk koffie of iets anders drinken.
Van Bert hadden we al eerder op de camping in Dresden voor 50 Euro Tsjechisch geld gekregen en het Autovignet voor de snelwegen. Handig!

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQM3LxnJPjcnnD6DVoxbn3bjEJv3zq-a1JWhib8U9qotEiyGJMpDonderdag 27 juni
Eigenlijk een vrije dag, maar Bert stelde voor om naar Praag te gaan met de bus en de ondergrondse naar een prachtig Jugendstil restaurant waar we heerlijk koffie en gebak hebben genomen. Daarna naar een museum van de kunst collectie van Ivan Lendl: Alfons Mucha. Al met al een mooie dag.

Vrijdag 28 juni
Met de bus, metro en de tram naar het centrum van Praag. O.l.v. een Nederlands sprekende gids bezichtigen we o.a. de grootste burcht ter wereld: de Praagse burcht. Daar hebben we ook het traditionele wisselen van de wacht aanschouwd. Vervolgens over de Karlsbrug gelopen en het Wenceslavplein bekeken. Druk, erg veel toeristen maar gezellig met muziek en dans.
‘s Middags een rondvaart op de Moldau gemaakt met een heerlijke lunch.

Zaterdag 29 juni
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSsxm0cMLWCdv2Qgj3HRyHBDTW4_8JeEuDXmi-ovpl8F7-7YYtAgEen vrije dag dus ook boodschappen doen (bij de Lidl). Om 16:00 uur HappyHour om gezellig met elkaar te praten en lachen onder een genot van een lekker drankje. De ‘jeugdige’ Jeanne Piera werd vandaag 86 jaar. Van ons allen kreeg zij een klein cadeautje. Het was een heel fijn samen zijn.

Zondag 30 juni
Vandaag na een voorspoedige reis in Vernéřovice aangekomen met een geweldige ontvangst door Bert en Mien met een heerlijke lunch. We hebben een leuke en gezellige club deelnemers en hebben veel plezier.

Maandag 1 juli                                                             
Een bezoek aan de steenkolenmijn+museum in Nowa Ruda/Polen met uitleg van Bert.
Met een veiligheidshelm op dalen via een lange trap af naar beneden en horen een verhaal van het toenmalige gebruik van kinderarbeid. Aan het einde van de rondleiding reden we in een echte mijnwerkerstrein hobbelend terug naar de ingang van de kolenmijn.

Dinsdag 2 juli
Vandaag een wandeling van circa 5 km waarbij Bert ons (anekdotes) vertelde van de omgeving en historie van Vernéřovice. Onderweg een verrassing: Mien was onderweg aanwezig met drinken en versnaperingen, geweldig leuk.

Woensdag 3 juli
Vandaag naar Sokolowsko in Polen met een verzorgde lunch. In het plaatsje de resten bezocht van een voormalig sanatorium van ‘Hermann Brehmer’. Hier ook een Russisch-orthodoxe kapel bezocht. Na de rondwandeling koffie gedronken met wat lekkers.
Door het mooie weer hebben we op de camping tot ± 23:00 uur gezamenlijk buiten gezeten.

imagesCAUEVH76Donderdag 4 juli
De Merkur fabriek bezocht in Police nad Metuje, een systeem dat erg veel lijkt op het ons zo bekende mecano systeem, de gaatjes zitten alleen op een andere afstand. Vervolgens naar het bouwplatenmuseum. Daarna naar het 10 km verderop gelegen Broumov waar we het Benedictijner klooster, met een prachtige kapel en een enorme bibliotheek, hebben bezocht.

Vrijdag 5 juli
Vandaag lekker uitrusten en bij een ieder een praatje maken. Om vier uur een HappyHour met daarna een barbecue verzorgd door Bert en Mien met vis, vlees en drank. Wel moest iedereen voor een zelf gemaakte salade zorgen.
Na met z’n allen te hebben afgewassen werd het feest afgesloten met een kopje koffie, door onze eigen dames verzorgd. Zo kwam een vrije dag op een fantastische wijze tot een einde.

Zaterdag 6 juli
‘s Morgens met de bus naar de Poolse markt. Een hele drukke markt, maar de chauffeur loodste de bus keurig door de mensenmassa. Vandaar naar een Sanatorium met rustbanken en waterfonteinen. Daarna een bezoek aan de basiliek in het bedevaartsoord Warnbierzyse en vervolgens naar een grote boerderij die op gebied van boerenarbeid en nog veel meer verzameld had. Op het eind van de dag onderweg nog een goed verzorgd en heerlijk diner.

Zondag 7 juli
Deze dag bezoeken we de ondergrondse gangen en zalen in Osowka/Polen. Bert vertelt weer boeiend dat in de Tweede Wereldoorlog voornamelijk Russische krijgsgevangenen onder erbarmelijke omstandigheden in een altijd kille en vochtige temperatuur van 8 graden onder dwang dit gangenstelsel hebben gegraven

In de namiddag is er een geweldig contrast met de ochtend-excursie: een 'Happy Hour', waar menigeen onwillekeurig moet denken aan het grote verschil in leefomstandigheden van ons en die van de Russische dwangarbeiders in het ondergrondse gangenstelsel in Osowka.

Maandag 8 juli
Vandaag het rotsgebied van Adrspach in Tsjechië bezocht, een labyrint van grillige zandstenen rotsformaties. In twee groepen (makkelijke en moeilijke route) liepen we tussen en over de rotsen die met elkaar verbonden waren d.m.v. lange, smalle en steile trappen. Het was een fijne middag.

Dinsdag 9 juli
pivovar-broumovVandaag een excursie naar een bierbrouwerij. Met de trein van Meziměsti naar Olivětín en dan nog een stukje lopen naar Velká Ves, een buitenwijk van Broumov.
Na de rondleiding door de brouwerij kon er ook geproefd worden. Maar liefst 7 soorten bier passeerden er in kleine hoeveelheid: gewoon bier, zwartbier, grapefruit, peper, abrikoos, framboos en tenslotte .....chocoladebier. Daarna bezochten we het museum van de brouwerij met o.a. oude bierflesjes. In het bijbehorende leuke winkeltje kon o.a. de Vlasový Sampon (speciale biershampoo) gekocht worden, evenals de zout/peper krakelingen en chips.
Op de terugweg hebben we gegeten in het stationsrestaurant van Meziměsti. Mien had e.e.a. verzorgd. Het eten was heerlijk, gebraden kip, sla, en van die heerlijke gekookte aardappelen met iets garnering erop die ze in Tsjechië hebben. Tenslotte nog een lekker stuk honingkoek met slagroom. Het was een leuke en interessante dag.

Woensdag 10 juli
Vandaag bezochten we in het plaatsje Krzeszow de Abdij en de Basiliek welke veel door toeristen en pelgrims worden bezocht. Na de koffie en cake in de abdij kregen we van Bert een rondleiding langs en door de twee kerken die op de lijst van Unesco-monumenten staan.
Na de rondleiding stond in de abdij een uitstekende lunch klaar welke door de nonnen was verzorgd. Na nog even in het souvenirwinkeltje te hebben gekeken reden we weer richting camping in Vernéřovice.

Donderdag 11 juli
’s Middags hebben we een afscheidsmiddag/avond. Na een rit in een bus komen wij aan bij onze locatie, Hotel VEBA die een prachtig overdekt terras heeft. We worden ontvangen met vrolijke muziek van een bandje. Na dat iedereen van een drankje is voorzien werd er veel gedanst, meegezongen en natuurlijk polonaise! Het eten was heerlijk, er was zalm, kipfilet en varkensvlees, met lekkere sausjes en een heerlijk salade. In een speech werden de complimenten uitgesproken over Bert en Mien, wat iedereen ook beaamde. Bert en Mien kregen als dank van ons een kleine attentie.
Aart en Thea werden door de deelnemers bedankt met een mooie vaas en van iedereen nog een mooie (kunst) gerbera.
Aan het einde van het feest werden we opgehaald door een antieke bus, die ons weer naar de camping bracht.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTAtjp-mOgMLPhhpXJce8zKKGbef3I6JmzfEa5LQU9vQynAdg86Vrijdag 12 juli
Na een gezellige afscheidsavond in Broumov was het vandaag de dag van het vertrek aangebroken. De fantastische vakantiereis was hier op camping AKTIEF in Vernéřovice tot een eind gekomen.
De meeste equipes hadden gisteren de voortent/luifel al afgebroken en vele stonden dan ook op tijd klaar om weer richting huis te vertrekken.
Na een uitbundig afscheid nemen en uitgezwaaid door Bert en Mien verlieten de equipes de camping en spoedig was het grasveld van de camping leeg.


DSC05230