home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club nieuws


Rondreis Sauerland 12-27 juni 2017

v_0.jpg

Op zondag 11 juni zijn alle vijftien equipes gearriveerd op camping Wannetal in Niederbergheim bij Warstein. We staan op twee veldjes gezellig bij elkaar. Het is mooi zomerweer en het opbouwen van de tentluifel kost menig zweetdruppeltje. Iedereen ontvangt de informatietas van de organisatoren met het programmaboekje van de reis en aantal folders van de excursies die we zullen maken.

v_2.jpgv_1.jpgOp maandag 12 juni, beginnen we de dag met gezamenlijk koffie drinken. Wim en Jack openen de reis. Wim vertelt in het kort het programma van deze week, Jack neemt de persoonsformulieren van iedereen in. Karl heeft zijn keyboard geïnstalleerd en speelt fijne muziek. Lyda heeft als presentje aan alle deelnemers een eierwarmer gehaakt in de ABC-clubkleuren en ieder ontvangt het met een gekookt ei en eierdop. Wim reikt ieder stel een puzzel uit om op te lossen en daarna bij hem weer in te leveren.
‘s’Avonds is in het campingrestaurant het openingsdiner; een schnitzel buffet. Vooraf een soep en als dessert een mousse met aardbeiensaus en een mousse met kleine chocolade stukjes. Het is een gezellige avond met heerlijk eten.

Dinsdag 13 juni, we rijden naar de bierfabriek in Warstein, waar ook het bier van deze naam gemaakt wordt. De rondleiding start met in een 360° bioscoop een video over de productie van bier vroeger en nu. Welke grondstoffen er worden gebruikt om bier te produceren. Na de cinema stappen we in een bezoekerstrein die ons over het grote fabriekscomplex rijdt. In de verschillende fabriekshallen wordt ons het productieproces  van het bier uitgelegd. Na een uur zijn we terug in de ontvangsthal waar we een soep krijgen en een Warsteiner biertje kunnen proeven.

Woensdag 14 juni, bezoeken we de Möhnesee bij de stuwdam. Allereerst bekijken we in het Informatiecentrum de video over de luchtaanval van de RAF in 1943 op de stuwdam. v_4.jpgOmdat de dam met een normaal bombardement niet vernietigd kon worden, ontwikkelde de Engelsen in het geheim speciale bommen, die als ze vlak boven het water gelanceerd werden, de dam v_5.jpgonderaan konden treffen. Op die manier is de RAF er in geslaagd in mei 1943 een gat in de Möhnesee stuwdam te maken, waardoor het achterliggende Roergebied door een geweldige vloedgolf overstroomde en vele wapenfabrieken onklaar werden gemaakt.
Na de video bezoeken we de stuwdam, 650 meter lang en 45 meter hoog. Daarna maken we een rondvaart op het meer. Het is prachtig zomerweer en we genieten volop. Na een uurtje varen zijn weer terug en rijden naar de camping.  

v_6 (2).jpgDonderdag 15 juni, een vrije dag. Het is erg warm zomerweer en ’s avonds wordt er onweer voorspelt. Daarom volgen we het weer met buienradar, want we starten om 16.30 uur met een ABC’tje. Karl zorgt weer voor de vrolijke muziek met zijn keyboard.
Els en Lyda hebben weer lekkere hapjes bereid. Tot 18.00 uur blijft het droog, maar dan begint het te regenen en beëindigen we het ABC’tje. Om 19.00 uur een hevig maar kort onweer en onze stroom valt uit. Gelukkig wordt snel er na de elektriciteit hersteld.

Vrijdag 16 juni, vandaag gaan we naar v_7.jpghet mooie stadje Soest. Gelukkig is het minder heet en prima weer voor een stadsbezoek. Allereerst drinken we koffie met een Duitse Torte in een Conditorei op de markt in Soest. Daarna leidt Wim ons door de Altstadt en bezoeken onder andere twee mooie kerken. Daarna is iedereen vrij om zelf Soest te zien en te shoppen. Terug op de camping breekt iedereen zijn luifel af, want morgenvroeg vertrekken we naar Winterberg, onze 2de camping van de reis.

Zaterdag 18 juni, we vertrekken allen naar de camping Hoch Sauerland in Winterberg. De organisatie arriveert als eerste om 10.30 uur om het terrein in te delen. We hebben op het 1ste plateau plaats voor al onze 16 caravans, want Jan en Annemarie zijn er bijgekomen. Het weer valt vies tegen, het is er koud. Bovendien staan we op de berg op 600 meter hoogte. Jack en Wim gaan naar de VVV van Winterberg en ontdekken daar dat het treintje niet rijdt op maandag, terwijl wij juist dan een rit wilden maken. We wijzigen het programma en later op een ABC’tje wordt het gewijzigde programma meegedeeld.
v_8 (2).jpg’s Avonds rijden we naar Mollseifen om in het restaurant aldaar een Hähnchenstadel te beleven. Het is een typisch Duits eetfestijn met veel vlees. Iedereen krijgt een gegrilde halve haan met alles erbij. Voldaan keren we terug naar de caravan.

Zondag 18 juni, gelukkig is het weer verbeterd, de zon schijnt en de temperatuur is weer prima. We beginnen de dag met samen koffie drinken. Daarna rijden we naar de top van de hoogste berg van Sauerland, de Kahler Asten. Boven zijn er prachtige vergezichten. We lopen met Wim een mooie wandelroute en onderweg wordt verteld over de bijzondere natuur boven op de berg. Daarna nemen we een terrasje.

Maandag 19 juni, ’s middags rijden we naar de Erlebnisberg. In het restaurant met panorama terras drinken we koffie met Torte. We genieten van het prachtige uitzicht op de stad Winterberg. Een paar mannen maken een rit met de rodelbaan, dat onder ons terras loopt. Daarna bekijken we de verschillende attracties op de berg. Spectaculair zijn de mountainbikers die het downhill circuit berijden.

SAM_2395.jpgDinsdag 20 juni, vandaag een vrije dag en de meesten bezoeken de Altstadt Winterberg. In de namiddag hebben we een ABC’tje. Els en Lyda hebben weer lekkere hapjes gemaakt en Karl speelt weer gezellige muziek op zijn keyboard. Zelfs wordt er nog menig dansje gemaakt, hoewel dat niet meevalt op de ondergrond van bergsplit. Iedereen blijft nog lang zitten omdat het bere-gezellig is.

Woensdag 21 juni. We bezoeken Willingen. Via een prachtige route bereiken we het bekende stadje. Het is erg warm, dus we wandelen langs de winkeltjes maar al snel is het tijd voor een terrasje. Na een heerlijke ijscoupe rijden we weer terug. Op de camping breken we onze luifels af, want morgenvroeg vertrekken we naar de Edersee.

v_10.jpgDonderdag 22 juni, we vertrekken naar camping Teichmann in Herzhauzen aan de Edersee. Een ritje van 55 kilometer. Het is erg warm, dus velen nemen na aankomst eerst een duik in het meer, waar we pal naast staan. We staan allen in een kring op de Strandwei dat aan het meer ligt. Aan het einde van de middag is er een ABC’tje om het programma van deze week toe te lichten. ’s Avonds onweer met flinke regenbuien.

Vrijdag 23 juni, na de buien van gisteravond is de hitte verdwenen en de temperatuur is weer terug op normale waarden. Het is licht bewolkt en prima weer voor de excursie naar kasteel Schloss Arolsen in Bad Arolsen. In dit kasteel is onze vroegere koningin Emma opgegroeid. De bouw van het kasteel is gestart in 1711 en was gereed in 1812. De kasteelheer was Graf Friedrich zu Waldeck. Het kasteel is een kopie van het paleis van Versailles en wordt nog steeds bewoond door nazaten van de graaf. Het interieur is in barok stijl met prachtige beschilderde plafonds door Italiaanse schilders. We hebben een Vlaamse gids die ons rondleidt door het kasteel. We moeten grote pantoffels aan ter bescherming van de parketvloer en glijden van de ene zaal naar de andere. Na 1 uur is de rondleiding ten einde en we maken een groepsfoto op het bordes (zie boven).

Zaterdag 24 juni, een vrije dag met in de namiddag pannenkoeken bakken.
We rijden zelf langs de Edersee naar de stuwdam. We wandelen over de dam en genieten v_11.jpgvan de prachtige vergezichten.Met prachtig zomerweer gaan we samen pannenkoeken bakken. Iedereen heeft van de organisatie een pak pannenkoekenmeel ontvangen. Iedereen bakt zijn eigen soort pannenkoek. De organisatie heeft er een wedstrijdje van gemaakt, wie naar de mening van de organisatoren, de lekkerste pannenkoek bakt. Zij ontvangen van allen een stukje pannenkoek om de smaak te beoordelen. Na afloop maakt Wim bekend wie volgens de ORG-jury de lekkerste pannenkoek bakt en zij ontvangen een prijsje. Daarna feesten we door met de muziek van Karl. Omdat de camping in het weekend vol is met jeugdige kampeerders, is er veel bekijks van luisterende  ‘jeugdige buren’.

Zondag 25 juni, om 09.30 uur een gezamenlijk ontbijt op het veld. Alle tafels staan in een lange rij naast elkaar met de dames aan de ene kant en de heren aan de andere. Het is bewolkt maar droog. Na het leuke ontbijt zetten Lyda en Els nog een bakje koffie.
v_12.jpg’s Middags bezoeken we het natuur- en informatiecentrum Kellerwald, dat tegenover de ingang van de camping ligt, zodat we er naar toe wandelen.
Onze gids vertelt over de bijzondere flora van het Kellerwald, het grote bosgebied ten zuiden van de Edersee. Vanwege de bijzondere flora behoort het tot het werelderfgoed van de Unesco. Na de introductie van onze gids bezoeken we in kleine groepjes de vier kleine belevingsruimten met de thema’s; vlinders, vogels, gesteente en bomen. Daarna bezoeken we de tentoonstellingruimte met allerlei interactieve vitrines. Daarna gaan we naar de bioscoop. We zien een prachtige 3D-video en beleven de natuur in onze stoel door ook wind en water te voelen. Na afloop trakteert de organisatie nog op een rondje koffie in het museumrestaurant.

Maandag, 26 juni alweer de laatste dag van de reis, want morgen vertrekken we. Iedereen gebruikt de dag voor de laatste inkopen of een bezoek aan een leuk stadje en tenslotte breekt  iedereen de luifel van de caravan af.
Om 18.00 uur beginnen we met het afscheidsdiner. We houden het op ons veldje, want het is prima weer bij een lekker zonnetje.
Ook Karl heeft zijn keyboard weer geïnstalleerd en speelt gezellige muziek.
Voor het diner maakt Wim de winnaars bekend van de 6 puzzels die we deze twee weken kregen. Overall winnaar is Gonnie, met als 2de Corrie en de 3de plaats Els, zij ontvangen allen als prijs een pot jam. Daarna volgt de namen van de andere deelnemers en zij ontvangen allen als attentie een reep Zwitserse chocolade.
We beginnen aan het afscheidsdiner. De organisatie zorgt hierbij voor het voor- en nagerecht, terwijl iedereen zelf het hoofdgerecht bakt op de barbecue.
Els en Lyda hebben het voorgerecht bereid; een bordje met een Kartoffelsalade  en een stuk meloen, omwonden met spek.
v_13.jpgSAM_2516.jpgIn de pauze bedankt Wim elk equipe voor hun deelname aan de reis met een toepasselijk rijmpje.
Karl wordt bedankt voor zijn muzikale bijdrage en inzet en ontvangt van Jack een fles wijn en een envelop met inhoud. Daarna gaat iedereen het hoofdgerecht klaarmaken op de BBQ. Na de barbecue worden de organisatoren, Els, Lyda, Jack en Wim bedankt voor deze mooie reis. Corrie en Fera hebben een verslag van de reis gemaakt op rijm en op de melodie van “Wooden Heart” zingen Corrie en Fera het. Daarna ontvangen de organisatoren als dank van alle deelnemers een mooi opgemaakte glazen schaal plus een envelop met inhoud.

v_14.jpgDaarna wordt het nagerecht geserveerd; een kopje vruchtenmoes, een potje vruchtenyoghurt, een paar aardbeien met slagroom en een stukje taart.

We eindigen het afscheidsdiner met koffie, gezet door Els en Lyda. Tot slot bedankt Gré namens de deelnemers en het bestuur de organisatoren. Jack en Wim ontvangen naast het ABC-plaatje een likeurtje en dames, zij ontvangen een leuke attentie.

v_15.jpgHet weer is nog steeds prima en met een lekker zonnetje, op de muziek van Karl zingen we mee en sommigen maken een dansje. Einde van een prachtige reis door Sauerland. We nemen van elkaar afscheid, want morgen zal iedereen weer vertrekken.