home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club-nieuws

Reis naar Parijs en Normandië

12 mei tot en met 27 mei 2006

Op vrijdag 12 mei verzamelen zich 12 équipes op Camping International te Maisons-Laffitte voor een 16 daagse reis naar Parijs en Normandie. Met als opzet nu eens niet alle “gewone” toeristische attracties te laten zien maar ook een paar minder bekende kanten van Parijs. Het weer is uitstekend en ieder zoekt zijn plaatsje op de camping en maakt zich op voor de aftrap die vindt plaats onder het genot van een glaasje en een door de organisatoren verzorgde maaltijd die een ieder zich uitstekend liet smaken.

Zaterdag 13 mei. Opnieuw onder een stralende zon vertrekken we voor een bezoek aan het huis en de tuinen van Claude Monet te Giverny. Het is weliswaar een flink stuk rijden maar meer dan de moeite waard want hoewel de natuur door het koude voorjaar laat is, is hier in deze tuinen niets van te merken en worden we overspoeld door een enorme kleurenpracht van allerlei bolgewassen, azalea’s, rododendrons, seringen en vele andere bloemen en planten die een heerlijke geur verspreiden. Niet alleen het huis en de tuin om het huis maar zeker ook de wandeling rond de vijver is heel bijzonder en er wordt dan ook duidelijk genoten door de deelnemers. De dag werd besloten met een happy hour en kon iedereen zijn/haar indrukken van de dag kwijt.

Zondag 14 mei. Dit is een rustdag met als tip een bezoek aan de markt in St. Germain-en-Laye. Dit wordt door de meeste deelnemers ook gedaan en zelfs op de fiets hetgeen goed te doen is. Buitengewoon spijtig was het dan ook dat Han Diederik door een ongelukkige val haar arm brak en ons een paar dagen later moest verlaten.

Maandag 15 mei. We vertrekken al om 09.00 uur van de camping want het wordt een lange dag. De deelnemers, van wie er verschillende nog niet eerder in Parijs zijn geweest wordt uitgelegd hoe de RER en de metro werken en dan gaan we op pad. Uitstappen bij Chatelet les Halles waar iedereen zich verbaast over de grootte van dit station en dan boven komen en eerst op z’n Frans een kop koffie drinken d.w.z. met z’n allen staande aan de bar. Het is wat onwennig maar het lukt en dan naar St. Chapelle, die wonderschone kerk behorende bij het vroegere koninklijke paleis, nu Palais de Justice, met z’n prachtige gebrandschilderde ramen en houtsnijwerk waar we ons aan kunnen vergapen. Na St.Chapelle naar de ernaast gelegen Conciergerie dat vele functies heeft gehad maar de meest bekende is toch wel als gevangenis tijdens de Franse revolutie waarvandaan vele duizenden, o.a. Marie-Antoinette naar de guillotine zijn gebracht. Een wat roestig exemplaar is te bezichtigen alsmede natuurlijk hoe de gevangenen daar hun laatste dagen hebben doorgebracht.
Er volgt een wandeling over Ile de la Cité met natuurlijk een bezoek aan de Notre Dame en dan via Ile St. Louis naar de Place de la Bastille waar we een broodje eten ons vervolgens inschepen voor een boottocht over het Canal St.Martin.

Het bijzondere aan deze tocht is dat dit Canal de verbinding vormt tussen de Seine en de Marne en het Canal du Midi. Het loopt het eerste gedeelte in een tunnel onder de Boulevard Richard Lenoir door en vervolgens ontmoeten we een 4-tal dubbele sluizen en een aantal draaibruggen. In totaal moet er een hoogteverschil van 25 meter worden overwonnen. De tocht voert nog langs een bijzondere plek, het galgenveld, waar vroeger een 60-tal galgen stonden opgesteld om het gespuis te kunnen straffen. Dit alles bij prachtig weer, in het zonnetje op het boven-dek, onder grote belangstelling van vele Parijzenaars en voor ons een goede gelegenheid de benen wat rust te geven.

Dinsdag 16 mei. Het wordt een lange dag want vandaag gaan we met een gids Versailles bezoeken. We gaan er met de auto heen want met het openbaar vervoer is het vanaf de camping nauwelijks te doen en ontmoeten voor het “Chateau” onze gids Marie-Louise die ons met eindeloos geduld van alles probeert uit te leggen en overal de tijd voor neemt en dat valt niet mee want er zijn nog duizenden anderen die hetzelfde willen zien. Tot onze verrassing zijn alle grote appartementen en zalen open en dat is niet altijd het geval en ze neemt ons mee voor een duik in de geschiedenis met vele wetenswaardigheden. We beginnen met een glimp van bovenaf in de Chapelle, met haar prachtige schilderingen en dan door de vele zalen van de koninklijke appartementen naar de Spiegelzaal die gerestaureerd wordt maar waarvan een deel klaar is en een goed beeld geeft hoe mooi het geweest moet zijn. Tot slot van het Chateau zelf de Galeries des Batailles met al haar beroemde schilderijen en gebouwd door Lodewijk XIV om de overwinning op de Nederlanden te vieren in 1672, waarvoor onze gids zich een beetje verontschuldigde. Hierna met het treintje naar restaurant La Flottille voor de lunch en daarna lopend naar het Grand en Petit Trianon die ook zeker de moeite van het bezichtigen waard zijn. Na zo’n dag is het een plezier om met het treintje terug gebracht te worden.

Woensdag 17 mei. Vandaag gaan we naar het de oostkant rond de Jardin des Plantes. We beginnen bij de Arènes de Lutèce, het oude Romeinse amfitheater, een oase van rust in een druk stadsdeel en lopen dan door de Rue Mouffetard een buitengewoon gezellige marktstraat met al zijn cafeetjes, terrasjes en winkeltjes van de meest uiteen lopende aard. Heel bijzonder is een bord bij een kerk waar in het verleden wonderen zouden zijn verricht en die zo’n grote toeloop van mensen veroorzaakte dat de autoriteiten ongerust werden. Op het bord staat dan ook: “Het is bij wet van de koning, God verboden hier wonderen te verrichten”. Om 14.00 uur hebben we een afspraak bij La Manufacture des Gobelins en hier komen we in een andere wereld. Het is de enige overgebleven fabriek waar dit oude handwerk nog wordt uitgeoefend in een 3-tal technieken. Controle op de juistheid van het werk geschiedt o.a. d.m.v. spiegels aan de achterkant van het werkstuk. Afhankelijk van de grootte van het tapijt kost het 3 tot 5 jaar voor het klaar is. Hier kun je niets bestellen of kopen en de productie gaat naar een magazijn en dient uitsluitend ter verfraaiing van paleizen en kantoren van ministers die het betreffende stuk in bruikleen krijgen. Ook vindt er veel restauratie plaats en één van de dames is bezig met het maken van een nieuwe bekleding voor 2 bankjes voor Versailles.   
Na afloop stappen we nog even uit bij La Défense om de sfeer te proeven en de massaliteit van de enorme gebouwen te ondergaan.

Donderdag 18 mei. Wasdag. Even alle dingen doen die ook gedaan moeten worden. Maar  vanavond gaan we de stad in. Met de metro naar Montparnasse naar de Tour Montparnasse. Deze toren is 207m hoog en staat op een groot aantal palen. Het is ook de enige plaats waar gebouwd kon worden omdat Parijs voor een groot deel ondertunnelt is met de metro of met de catacomben. Als je uit de metro komt en je kijkt omhoog maakt het grote indruk. Een lift brengt ons in 38 seconden naar de 56 ste étage en dan nog 3 étages trap lopen. Boven is het winderig en fris maar het uitzicht is grandioos en de ondergaande zon in combinatie met de wolkenpartijen geven een geweldige aanblik. Op de terugweg stappen we even uit bij de Champs d’Elysées en wandelen naar de Arc de Triomphe want die moet je toch wel gezien hebben als je in Parijs bent. Ook leuk is raden wat iets kost in de etalages van de grote modehuizen.

Vrijdag 19 mei. Vandaag is de verrassingsdag want we gaan fietsen door Parijs en niemand die het zelfs maar durft te denken. We vertrekken bijtijds want het is aan de andere kant van Parijs en we moeten ook nog een stuk lopen. Als men het ziet dan schrikt men toch even want is dit niet gevaarlijk maar onze Belgische gids stelt ons snel gerust. Zij rijdt voorop en er rijdt nog iemand achteraan mee om het verkeer tegen te houden. Omdat we al het e.e.a. gezien hebben kiezen we voor een tocht door de wijk achter de Bastille. Voor iedereen onbekend maar beslist niet onaardig met oude straatjes en hofjes waar net als vroeger handwerkslieden en artiesten een onderkomen hebben gevonden. We krijgen uitvoerig uitleg over het ontstaan van de wijk en fietsen onder veel bekijks en commentaar achter onze gids aan. We krijgen een rustpauze bij St. Emilion, een oud gerestaureerd gedeelte waar vroeger de wijn voor Parijs werd aangevoerd en gaan dan langs de Seine weer terug. Jammer dat we onderweg  2 x een bui kregen maar met die geel/groene jasjes vielen we wel extra op. Na afloop drinken we een glaasje in de kroeg op de hoek en kunnen onze ervaringen uitwisselen om vervolgens te gaan eten in de Tabarin een typisch Franse brasserie/eetcafé waar we verwelkomd werden met een glas kir en waar we ons de maaltijd goed hebben laten smaken.  

Zaterdag 20 mei. Vandaag is er geen programma en iedereen kan uit de diverse tips iets van zijn/haar gading uitzoeken waar druk gebruik van gemaakt wordt. En zwervend door de stad kom je allerlei verrassingen tegen. Voor de avond was een barbecue of happy hour gepland maar de lucht zag er dreigend uit en dus niet doen en die beslissing bleek maar al te juist want het ging flink waaien en regenen.

Zondag 21 mei. De laatste dag met een excursie. We gaan naar het noordelijk deel van de stad. Eerst naar Les Marchées aux Puces, de vlooienmarkt. Maar eerst even nog een kopje koffie en dan de markt op. Deze markt bestaat uit een zeer groot aantal aaneen geschakelde markten met ieder hun eigen specialiteit en beslaat zo’n 9 ha. Wij komen terecht op het deel met de antiquairs en misschien is dat ook nog het mooiste deel. Voor een koopje hoef je hier niet te zijn en we verbazen ons over hetgeen te koop wordt aangeboden maar ook over de prijzen. Na een paar uurtjes hebben we het wel gezien en gaan met de metro terug naar Montmartre waar we een wandeling maken en natuurlijk Place du Tertre en de Sacré Coeur bekijken. Veel belangstelling om onszelf te laten portretteren is er niet maar zo’n kraampje heeft de volle aandacht.   We wandelen om de kerk heen langs de enige wijngaard die Parijs nog rijk is om uiteindelijk onderaan op een rustig plekje weer bij te kunnen komen.  

Maandag 22 mei. Vandaag de laatste dag in Maisons-Laffitte. Tijd om op te ruimen en in te pakken want morgen gaan we naar Fécamp, voor een paar dagen rust. S’Avonds is het tijd voor een gezamenlijke maaltijd in het restaurant van de camping.

Dinsdag 23 mei. Om de beurt vertrekken we voor zo’n 190 km naar Fécamp. Het is rustig weer en het zonnetje schijnt en dat kunnen we wel gebruiken want het heeft de afgelopen nachten en ochtenden flink geregend.   Het duurt even voor iedereen op z’n plek staat want het loopt nogal schuin af en we moeten wat improviseren maar het lukt en we eindigen de dag met een happy hour.

Woensdag 24 mei. Het weer zit tegen. Het waait flink en af en toe regent het maar als we s’middags naar Etretat gaan is het droog. Parkeren is even moeilijk want er is kermis en dat willen ze weten ook. We   maken een flinke wandeling over de rotsen met de bekende doorkijkjes en daarna door het dorp met z’n karakteristieke bouwwerken.

Donderdag 25 mei. Bezoek aan het Palais Bénedictine. De oprichter van deze distilleerderij vond op zeker moment het recept van een Benedictijner monnik voor deze drank tussen oude papieren. Hij startte een distilleerderij en verbeterde het recept waarin inmiddels zo’n 26 verschillende kruiden worden gebruikt. Behalve distilleren verzamelde hij oude religieuze kunst, sleutels en nog wat andere zaken. Deze verzameling bracht hij samen met de distilleerderij onder in een gebouw gebouwd in diverse stijlen en meer heeft van een paleis dan van een bedrijf. Om alle bezoekers ook met hun produkten kennis te laten maken krijgt iedere bezoeker even iets van het drankje te proeven en voor velen is dat aanleiding tot iets meer.

Vrijdag 26 mei. Het waait en regent. Van de droge perioden maken we gebruik om in te pakken en op te ruimen want morgen vertrekken we en gaat ieder weer z’n eigen gang.

’s Avonds hebben we het afscheidsdiner in restaurant Terre-Neuvas dat we op aanraden van de camping besproken hebben. Het eten is uitstekend en ook de presentatie mag er wezen, bovendien hebben we ook nog uitzicht op zee. Kortom een smakelijk slot van een geslaagde reis.

Zaterdag 27 mei. De eerste vertrekt al om 09.00 uur en al spoedig volgen de anderen. We krijgen nog iets mee voor bij de koffie en dan is het definitief voorbij.

Tot ziens