home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club-nieuws

Verslag van de Oostenrijk reis

6 - 21 juni 2012

Op woensdag 6 juni zijn 17 caravans en campers gearriveerd op camping Woferlgut in Bruck bij Zell am See. We staan gezellig bijeen op deze mooie camping met uitzicht rondom op de bergen, waarvan sommigen met besneeuwde toppen. Op woensdag wordt de fam.Wim van Beek (de broer van Bernard) aspirant ABC-lid en neemt ook deel aan de reis en dus zijn we nu in totaal met 18 equipes.
We starten de woensdag met het gezamenlijk koffie drinken. Het is prachtig zonnig weer en we zitten gezellig bijeen op een apart veldje bij de organisatie. Johan opent het evenement en heet iedereen van harte welkom, in het bijzonder ons nieuw lid Wim en Mary van Beek en Jan en Mart van de Laar van de Boemerang club. Jack vervolgt de opening van het evenement door beknopt het programma door te nemen. Hij wijst er op dat tgv het weer het programma kan wijzigen. De eerste veranderingen in het programma zijn er al; doordat op woensdag een te bezoeken bergrestaurant dicht is en op donderdag er een Oostenrijkse feestdag is, zijn er meteen al kleine wijzigingen in het programma.
We eindigen de donderdag met een ABC’tje. Onze dames Els en Marijke hebben lekkere hapjes gemaakt en het blijft nog lang erg gezellig.

oostenrijkDonderdag staat de verkenning van Bruck en omgeving op het programma. We lopen eerst door het plaatsje Bruck en daarna in ca 1 uur een kleine bergwandeling naar het Jausenstation Hasling. Diegenen die niet willen wandelen, gaan met Jack mee met de auto naar dit bergrestaurant. Op het terras genieten we van het prachtig uitzicht over de Zeller See, het stadje Zell am See en de bergen van o.a. Kaprun. Daarna wandelen we terug naar de camping.
Gisteren was de verjaardag van Jan v.Noordenburg. Vanmiddag viert Jan zijn verjaardag en heeft iedereen van de groep uitgenodigd voor een drankje en een hapje.

oostenrijkVrijdag, 8 juni- het is nog steeds prachtig weer en de verkenning van de streek rond het meer van Zell an See met de Bummelzug staat op het programma. De Bummelzug is een treintje dat rond het meer rijdt. Om 11.00 u staat de Bummelzug gereed en rijdt ons eerst naar het stadje Zell an See. We stoppen er 2,5 uur om het stadje te bezoeken. Het is gezellig druk en er is een kleine markt. We bezoeken de Altstadt en drinken en eten er wat. Daarna vervolgen we de rit rond het meer. We stoppen bij Thumersbach aan de oostzijde van het meer voor een fotoshoot. Daarna rijden we terug naar de camping en zijn om 3 uur weer thuis.
Aan het eind van de middag is er een ABC’tje. Vanwege de slechtweer voorspelling voor zaterdag, besluiten we de bustocht naar de Gross Glockner uit te stellen naar dinsdag.
Vrijdagavond speelt er in de Tiroler Stube van het camping restaurant een Duitse band van camperclub Phoenix, die ook op de camping staat. Er wordt veel gedanst op Duitse schlager- en Oostenrijkse bergmuziek. Het is nog lang erg gezellig en velen gaan pas in de kleine uurtjes terug naar de caravan. Niet erg want morgen is een ‘vrije’ dag.

Zaterdag, inderdaad een regendag en we zijn blij dat we de bustocht uitgesteld hebben. Het is een vrije dag en ’s avonds zien we Nederland verliezen van Denemarken op het EK 2012.

oostenrijkZondag, weer een regenachtige dag met s’ middags Kaiserschmarrn bakken. Iedereen heeft van de organisatie een pak Kaiserschmarn-meel ontvangen met op het pakje de bereidingswijze. Vanwege de regen wijken we uit naar een overdekt terras met houten banken en tafels. Iedereen doet zijn best om de echte Kaiserschmarrn te bakken. Er wordt zelfs een nieuwe variatie bedacht door aan het baksel rhum toe te voegen! Tenslotte laten we ons de Kaiserschmarrn goed smaken met een glaasje wijn.

Zondagavond is in het restaurant van de camping het diner. Als voorgerecht een rundsoep met fratatten en daarna als hoofdgerecht een populaire Oostenrijkse schnitzel. Een typisch Oostenrijkse maaltijd.

oostenrijkMaandagmorgen is gelukkig (nog) droog en we fietsen naar het stationetje van Zell am See om vandaar met het smalspoortreintje naar Mittersill te rijden. De organisatie heeft geregeld dat er een extra fietsenwagon aan de trein zit, waar onze fietsen (32 x) in gezet kunnen worden. In Mittersill aangekomen, is het gaan regenen, dus gaan we eerst maar uitgebreid koffie drinken en hopen dat de regen zal ophouden. Hoewel nog niet echt droog, vertrekken we om 12.00 u uit Mittersill. We fietsen over de Tauern Radweg terug naar de camping. De afstand is ongeveer 35 km en de weg is licht hellend naar beneden, echter met hier en daar een pittig klimmetje omhoog. We zijn immers in Oostenrijk! Na een mooie tocht door de vallei stoppen we in Niedersill voor de lunch. Daarna fietsen we terug naar de camping, waar we om ca 16.00 u arriveren.
Maandagmiddag maken Jack en Johan bekend dat tgv het regenweer het programma flink wordt gewijzigd. Voor de uitstapjes naar de stuwzee van Kaprun en de bustocht naar de Gross Glockner is immers mooi weer nodig, die gelukkig later die week voorspeld wordt.

oostenrijkDinsdag, 12 juni is de excursie naar de Kitzlochklamm in Taxenbach. Hier stort de rivier zich door een ravijn naar beneden. De wandelroute begint onderaan de Klamm en gaat via diverse houten bruggetjes en trappen naar boven langs de rand van de ravijn. Er worden veel foto’s gemaakt van het spectaculaire watergeweld. De klim en wandeling terug duren ongeveer 2 uur. Na afloop drinken we een drankje op het terras bij de ingang.

Woensdag, 13 juni een vrije dag met in de namiddag een gezellig ABC’tje . We houden het in de ‘huiskamer’ van de camping, omdat het buiten nog steeds regenachtig is. Els en Marijke hebben met hulp van vrijwilligers weer lekkere hapjes gemaakt en het is nog lang gezellig. Het is tevens een warming-up voor de EK-voetbal wedstrijd Ned.-Dld, die we jammerlijk zullen verliezen.

Donderdag, 14 juni en gelukkig is de zon weer terug! Vandaag staat de bergwandeling over het Lehrpad in Hinterglemm op het programma. Na een mooie autorit door het Glemmtal bereiken we de parkeerplaats bij Hinterglemm. We lopen eerst 3 km naar het restaurant Lilingalm, waar de Lehrpad-wandeling start. Voor diegenen die niet willen lopen rijdt er een treintje van de parkeerplaats naar het restaurant, zodat iedereen mee kan naar deze prachtige bergomgeving. We drinken eerst met zijn allen koffie en daarna start de groep die willen wandelen de Lehrpad-bergwandeling. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en gaat door een prachtige bergwereld en eindigt ook weer bij het restaurant. Na terugkomst drinken en eten we wat op het terras. Daarna lopen we of rijden met het treintje terug naar de parkeerplaats. Einde van een heerlijke dag in de bergen!

Vrijdag, 15 juni en een stralende dag voor de excursie naar de Gross Glockner. Om 11.00u arriveert de bus en we vertrekken met 36 personen. Onderweg op verschillende plaatsen gestopt voor foto’s van de prachtige omgeving.

oostenrijk

Bij de Hochtor stoppen we voor een groepsfoto in de sneeuw. Jack heeft de ABC-vlag er voor meegenomen. Om 13.00 u maken we een lange stop op het eindpunt de Franz Joseph Höhe. De Gross Glockner is prachtig zichtbaar en we zien de grote Pasterze gletsjer. Na de lunch rijden we terug en slaan af naar het stadje Heiligenblut in Karinthië. We bezoeken er de Gedächtniss Kirche en het berggidsenkerkhof. Daarna rijden we via dezelfde route terug naar de camping.

Zaterdag, we bezoeken het wildpark Ferleiten. In het wildpark is al de flora en fauna van de Alpenwereld te zien. Het wildpark is prachtig gelegen en mooi aangelegd tegen de bergen. We zien al de dieren die in de Alpen leven. Na afloop drinken we een drankje op het terras van het wildpark.
Zaterdag is tevens de verjaardag van Bill, het oudste lid van de groep. We vieren Bill zijn verjaardag met een hapje en een drankje.
’s Avonds gegeten in het dorp, heerlijk buiten op het terras.

oostenrijkZondag, 17 juni. Vandaag staat een minigolf wedstrijd op het programma. De camping heeft een prachtig aangelegd golfparcours met 15 holes. Ivm met het warme weer starten we al om 10.30u. Onze campingman Charly legt de spelregels uit en we worden in kleine groepen verdeeld. Iedereen doet fanatiek mee en na 2 uur golfen heeft iedereen het parcours afgelegd. We nemen een drankje op het terras van de camping. Charly maakt de uitslagen bekend. Er zijn prijzen bij zowel de heren als de dames. Verrassend wint fam. v.Noordenburg de 1ste prijs bij de heren en de dames. Charly biedt hun een gratis 3-gangen menu aan in het restaurant.
We genieten ‘s middags van het prachtige weer en ’s avonds kijken naar het EK voetbal en Nederland verliest wederom nu van Portugal.

oostenrijkMaandag, 18 juni, er staat een stevige wandeling in het Käfertal bij Ferleiten op het programma. Eindpunt is het Jausenstation Trauneralm. We vertrekken al vroeg, omdat het erg warm weer zal worden. We zijn met 12 personen. Eerst lopen we gedurende 1 uur door het prachtige Käfertal, daarna klimmen we in 1 uur naar het bergrestaurant Trauneralm. Het is hier genieten in de mooie natuur en de prachtige vergezichten. We lunchen er en de meesten eten het voedzame ‘speckbrot’ met ei. Daarna lopen we dezelfde route terug en komen om 16.30 u vermoeid weer op de camping.

oostenrijkDinsdag, 19 juni is er de excursie naar de Stausee Kaprun. Nadat de organisatie de kaartjes heeft gekocht, moeten we even wachten totdat de bussen komen, die ons naar de Stausee zal rijden. In 30 minuten rijdt de bus door allerlei smalle tunnels omhoog naar de Stausee op 2040 m hoogte. We worden afgezet bij de stuwdam van het stuwmeer Moosenboden. Gelukkig is de temperatuur 10 graden lager dan die op de camping van 32 graden Celcius. Iedereen wandelt op eigen gelegenheid langs de verschillende bezienswaardigheden. De vergezichten in deze prachtige alpine wereld zijn overweldigend, zeker met dit mooie heldere zomerweer. Ook bezoeken we het expositiegebouw over de bouw van de stuwdam en de betekenis voor de omgeving. Aan het eind van de middag rijdt de bus weer naar beneden. Einde van een prachtige dag in het hooggebergte.

Woensdag, 20 juni alweer de voorlaatste dag. s‘morgens zitten we bijeen en drinken koffie. Jan van de Laar bedankt dat zij als leden van de Boemerang zo’n leuke tijd hebben gehad en hebben genoten van der reis. Ook Wim van Beek als nieuw ABC-lid bedankt de organisatie voor de leuke reis en vertelt dat zij zich al erg thuis voelen bij de club.
Iedereen die morgen zal vertrekken, breek zijn voortent of luifel af.
Aan het einde van de middag is de sluiting van de reis. Jack kijkt terug op het programma en vertelt dat de organisatie blij is dat, ondanks de regenperiode, het hele programma is afgewerkt. We hebben geluk gehad dat het de laatste 1,5 week schitterend weer was. Hij vraagt of er interesse is in een reünie aan het eind van het jaar, maar er komt geen response van de deelnemers. Tot slot deelt Jack mee dat de fam.W.van Beek zojuist ABC-lid zijn geworden. Johan vervolgt de sluiting en bedankt Charly voor de hulp die wij gekregen hebben. Hij overhandigt Charly het ABC-vaantje en een leuke attentie.
Om 18.00 u begint het afscheidsdiner – een Italiaans buffet - in de Tiroler Stube van de camping.

Aan het begin van het diner bedankt Henny namens alle deelnemers de organisatoren Els, Marijke, Jack en Johan voor de mooie reis. Zij ontvangen leuke kadootjes plus beiden een dinerbon, waarmee zij later die week nog heerlijk in het restaurant hebben gegeten.
Tijdens het buffet zijn er verrassende optredens.
Allereerst voeren Sylvia en Hans een act op als echtpaar die staat af te wassen. Van alle deelnemers worden voorvalletjes tijdens de reis verteld. Er wordt veel gelachen om hun komische act. Even later treden Bep en Fera op met eigen tekst op het liedje –het is uit het leven gegrepen. Verschillende oostenrijkgebeurtenissen tijdens de reis zitten in hun tekst. Iedereen zingt enthousiast mee.
Tenslotte bedankt Hans namens het bestuur de organisatie. Hans verschijnt daarbij in de creatie als “der Anton aus Tirol”. In lederhose, hoedje en wandelstokken bedankt hij Els, Marijke, Jack en Johan voor de geweldige reis.
Zij ontvangen het koperen ABC-plaatje en een fles wijn.

Donderdag, 21 juni is einde van de reis en vertrekken de meesten naar huis. Een paar blijven nog, maar aan het eind van de week is iedereen naar huis vertrokken. Einde van een mooie Oostenrijk reis.