home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

Club-nieuws

Caravanreis Duitsland

07-06-2014 tot 28-06-2014

foto-1

Verslag van de ABC-rondreis Duitsland

Op Zaterdag 7 juni zijn we met 17 caravans op camping am Mühlenteich in Lingerhahn, gelegen in de schitterende streek van de Hunsrück. We hebben met het weer veel geluk, want na een natte start eerder die week is het mooi zomerweer geworden met temperaturen tussen de 25 en 30 °C.
De bovenstaande groepsfoto is genomen tijdens onze reis.
Zaterdagmorgen drinken we allen koffie, gezet door onze dames Lyda en Els.  De reisleiders Wim en Jack openen de reis officieel en geven allerlei informatie over de reis. Bovendien heeft iedere equipe een informatietas gekregen met er in het reisboek plus allerlei folders van de musea en de excursies die we zullen maken.

foto-2Zondag, 8 juni, de 1ste Pinksterdag, is de excursie naar het houtsnijmuseum Intarsien in Mermuth. Het is het enige museum in Europa over houtsnijkunst. We zien allerlei mooie ontwerpen van ingelegd hout. Ook is er een grote diversiteit van allerlei  houtsoorten. Het museum is opgericht door de eigenaar, die ook alle houtontwerpen zelf heeft bedacht en gemaakt. Het zijn allen prachtige voorstellingen, die zeer arbeidsintensief zijn.
Aan het eind van de middag is er een gezellig ABC’tje. Onze dames verrassen ons met allerlei heerlijke hapjes. Het is nog lang gezellig, ook mede door de Duitse schlagermuziek die we draaien.

Maandag, 9 juni is een vrije dag en iedereen doet het rustig aan, want het is erg warm zomerweer. ’s Avonds is het welkomstdiner in het restaurant van de camping. We krijgen een heerlijk viergangen diner; soep, salade, schnitzel met  sauzen, ijs met warme frambozen en koffie. Ondanks de warmte in het restaurant hebben we een heerlijke avond.
foto-4Dinsdag, 10 juni, we rijden naar het stadje Kastellaun, waar we een stadswandeling met een gids zullen krijgen. De twee gidsen zijn traditioneel gekleed. We worden gesplitst in twee groepen. De gids vertelt over de historie van Kastellaun, een oud stadje met een grote burcht. We zien vele historische gebouwen. Aan het einde van de wandeling klimmen we naar de foto-3burcht, waar we een prachtig uitzicht hebben over het stadje. Na de wandeling eten de meesten een lekker ijsje op het terras. ’s Avonds verandert het weer erg en we krijgen  zwaar onweer met harde regen en forse hagelstenen. Als de bui voorbij is, zien we bij menigeen putjes op het caravandak.

foto-5Woensdag, 11 juni na een regenachtige nacht wordt het gelukkig droog, want we vertrekken naar St Goar aan de Rijn, waar het vertrekpunt is voor de boot naar Rüdesheim. De vaartocht duurt drie uur (stroomopwaarts) en onderweg zien we vele kastelen en burchten langs de Rijn. Ook passeren we de bekende rots Lorelei, en tijdens het passeren wordt het bekende Lorelei lied gespeeld. In Rüdesheim wandelen we eerst door de Drosselgasse, het bekende straatje met allerlei restaurantjes en terrasjes, waar hier en daar livemuziek optredens zijn. Het is erg gezellig en druk. Iedereen gaat zelf lunchen en we zien al die leuke foto-6winkeltjes waar Rüdesheim bekend om is. Aan het eind van de middag vertrekken we weer. We varen nu op een raderboot en de vaartijd is nu veel korter omdat we met de stroom mee varen. Thuisgekomen breekt iedereen zijn luifel af, want morgen vertrekken we naar de volgende camping.

Donderdag, 12 juni, de leiding vertrekt al om 08.30 u om op de volgende camping in Neckargemünd onze plaatsen voor te bereiden. We staan allen mooi bijeen op een veldje vlak aan de rivier de Neckar. Het is nog steeds mooi zomerweer en tijdens het ABC ‘tje aan het eind van de dag vertellen Wim en Jack over het programma.

Vrijdag, 13 juni,  we vertrekken per bus, auto of per fiets langs de Neckar naar Heidelberg. We verzamelen bij de Alte Brücke en Wim wandelt door het oude centrum van de stad. We zien vele oude gebouwen en Wim weet er veel over te vertellen. Tussen de middag is iedereen vrij om te lunchen en om 14.00 uur verzamelen we ons bij het station van de tandradbaan om het kasteel van Heidelberg te bezoeken. Op het kasteelcomplex is er ook een apotheekmuseum en in de kelder van de burcht staat het grootste wijnvat ter wereld.
’s Avonds speelt Nederland zijn 1 ste WK wedstrijd. We hebben op ons veldje twee TV’s neergezet, waar met zijn allen naar de wedstrijd kijken. Het is een mooie wedstrijd en Nederland wint met 5-1. Zaterdag is een vrije dag en de meesten doen inkopen.
Zondag, 15 juni, we rijden naar Bad Friedrichshall en bezoeken de zoutmijn van Salzbergwerk. We dalen met de lift 180 m naar beneden en komen aan in grote zalen, waar vroeger het zout gewonnen werd. De zoutmijn is ontstaan doordat 100 miljoen jaar geleden hier een groot Europese zee was. Door verdamping heeft zich zout op de bodem afgezet tot een dikke laag van tientallen meter. De immens grote zoutmijn heeft meer dan 1000 zalen en 570 km aan gangen. Ook in de 2de wereldoorlog werd er in de mijn motoren (Heinkel) gemaakt door dwangarbeiders. Aan het eind van de wandeling is er een indrukwekkende laser lichtshow.

foto-8Maandag, 16 juni, op het programma staat een rondreis door het Odenwald met een touringcar. Om 09.30 uur vertrekken we en rijden door het prachtige Odenwald. De chauffeur weet veel te vertellen over het Odenwald en reist met ons naar de bekendste plaatsen. De 1ste stop is een galgenveld waar tot begin 1800 veroordeelden werden opgehangen. De laatste persoon was een zigeunerin die een kip en een brood gestolen had! De volgende stop is Michelstadt. We bezoeken het oude centrum met veel vakwerkhuizen. Een bekend foto-7gebouw is het houten oud-gemeentehuis. We drinken er koffie met grote taarten. Daarna rijden we naar Amorbach en bezoeken een oude abdij complex, waar we de grote groepsfoto maken (zie boven). Het gebouw bestaat uit de bekende rode stenen, die je hier overal tegenkomt. Ook is er een leuk winkeltje met o.a allerlei prullerijen en windmolentjes. Het volgende stadje dat we bezoeken is Miltenberg, gelegen aan de rivier de Main. De altstadt is erg leuk met allerlei winkeltjes en restaurantjes met terrassen. Ook hangen er leuke uithangbordjes aan de gevels. We lunchen en shoppen er. We rijden aan het eind van de middag weer terug naar de camping. Aan het eind van de middag staat op het programma pannenkoeken bakken. Iedereen heeft van de organisatie een pakje pannenkoekenmeel ontvangen en in een kring wordt er gezellig gebakken.
’s Avonds breekt iedereen zijn luifel weer af, want morgen vertrekken we naar een camping in het Zwarte Woud.

Dinsdag 17 juni,  de organisatie vertrekt al weer vroeg naar camping Bankenhof bij Titisee in het Zwarte Woud. We staan midden in een schitterende natuur met hoge beboste bergen. Het gebruikelijke ABC’tje vervalt, want Bert en Corry vd Ent vieren hun 48ste trouwdag met een party.

Woensdag 18 juni, een vrije dag. ’s Avonds kijken we naar WK voetbal en Ned. wint van Australië.

foto-9Donderdag 19 juni, het is Sacramentsdag; een christelijke feestdag hier met overal processies in de dorpen. We rijden naar het Uhrenmuseum in Furtwangen. Ten gevolge van deze processies en omleidingen onderweg komen de meesten wat later aan. In het museum vertelt de gids ons de geschiedenis van de klokkenindustrie in deze regio. We zien de verschillende typen klokken uit verleden tijden. Natuurlijk is het Zwarte Woud beroemd om zijn bekende koekoeksklokken. We zien ze in allerlei vormen en maten. Tegenwoordig heeft de klokindustrie het moeilijk doordat de mechanisch aangedreven klokken vervangen worden door quartz gestuurde uurwerken. Aan het eind van de rondleiding laat de gids ons verschillende muziekklokken horen.

Vrijdag 20 juni, we reizen gratis met de bonuskaart per trein naar Freiburg. We wandelen door de Altstadt van Freiburg, de 1ste stop is het Rathausplatz, waar we koffie drinken op het terras. Wim is onze gids en volgt een aangegeven route. Onderweg weet hij veel te vertellen over de historische gebouwen die we passeren. Op het Münsterplatz bezoeken we de Münsterkirche, verder langs de Schwabenplatz komen we bij de Martins Tor, waar we lunchen bij Martins Brau. De organisatoren hebben wat financiële meevallers, zodat we een lunch aangeboden krijgen; Kartoffel crêmesoep en Fleichkäse met spiegelei, een traditioneel Schwarzwald menu. Na de lunch wandelt ieder op eigen gelegenheid door Freiburg en neemt de trein weer terug naar de camping.

Zaterdag 21 juni, een vrije dag en iedereen doet inkopen voor de BBQ aan het einde van de dag. In een kring barbecueën we gezellig bij nog steeds mooi zomerweer. Na afloop draaien we weer leuke schlagermuziek en het blijft nog lang gezellig.

Zondag, 22 juni, we reizen naar de Feldberg en velen gaan met de gratis bus. De Feldberg is de hoogste berg van het Zwarte Woud. Boven is het Haus der Natur, dat we bezoeken. In het museum wordt getoond de bijzondere flora en de fauna van het Zwarte Woud. Ook bekijken een video en ook leuk is dat men een denkbeeldige ballonvaart kan maken. Ook buiten het gebouw is een stukje Zwarte Woud natuur aangelegd. We genieten nog steeds van het prachtige weer en gebruiken een consumptie op het terras. Morgen vertrekken we naar de Bodensee, dus thuisgekomen breekt iedereen zijn luifel weer af.

Maandag, 23 juni, we vertrekken naar camping Badhütten in Tettnang bij de Bodensee. De camping is matig bezet en we staan op ruime plaatsen gezellig bijeen in 3 rijen. ’s Middags is het ABC’tje , waarbij de organisatie het programma van deze week toelicht. Jammer genoeg begint voor het eerst in 2,5 week te regenen en we moeten het Happy Hour afbreken. We kijken ’s avonds WK voetbal en Ned. wint van Chili.

Dinsdag, 24 juni, we rijden naar het Zeppelin museum in Friedrichshafen. Gelukkig is het toch weer goed weer geworden. In museum bekijken we eerst een 3D-video over de geschiedenis van de Zeppelin, waarna we in het museum alles over de Zeppelin te zien krijgen. We zijn verbaasd over de grootte van de passagierscabine en de luxe van de inrichting. Er kwam een abrupt einde aan het reizen met de Zeppelin na de ramp met de Hindenberg in 1937 bij New York, waarbij alle passagiers overleden.

Woensdag, 25 juni bezoeken we in Tettnang het Hopmuseum. De hop wordt gebruikt voor de fabricage van mout voor het bier. De mout bestaat uit een groot percentage gerst en een klein percentage hop. De bodem en het klimaat van Tettnang is gunstig voor een goede kwaliteit hop. Rondom het museum zijn er uitgebreide velden hop. De hop plant slingert zich rond een draad omhoog en kan wel 10 m hoog worden. Het weer is veranderd want we hebben een beetje regen, maar gelukkig wordt het weer droog, zodat we tijdens het ABC’tje alle voorraad aan hapjes kunnen opmaken.

foto-10Donderdag, 26 juni we vertrekken al vroeg naar Immenstaad waar de veerboot naar Mainau zal vertrekken. Mainau, het bloemeneiland gelegen aan de Zwitserse kant van de Bodensee. Na een heerlijke vaartocht van een uur bereiken we Mainau, dat iedereen op eigen gelegenheid zal bezoeken. We wandelen langs de prachtig aangelegde tuinen en waterpartijen. Na de lunch bezoeken we de vlindertuin en via het bos met indrukwekkend grote Sequoia’s wandelen we door de rozentuin. Vermoeid nemen we om 15.50 u de veerboot terug naar Immenstaad.

foto-11Vrijdag, 27 juni de laatste reisdag. De organisatie heeft voor allen koffie gezet en we zitten gezellig bijeen. Daarna gaat iedereen zijn caravan klaar maken voor het vertrek morgen naar huis. ’s Avonds rijden we naar restaurant Schöre voor het afscheidsdiner van de reis. In een pauze van het diner verrassen Els, Lyda, Jack en Wim de deelnemers met allerlei belevenissen en wetenswaardigheden over iedereen tijdens deze reis.
foto-12In een volgende pauze zingen het trio Corrie, Paul en Bep een lied over de organisatoren op de melodie van het Lorelei lied. Iedereen is verrast met de optredens en het is er erg gezellig met een prima maaltijd.
Na het dessert bedankt Hans alle deelnemers voor hun gezellige deelname aan de reis en worden Els, Lyda, Jack en Wim bedankt voor de organisatie van deze uitstekend geslaagde rondreis in mooi Duitsland. Zij ontvangen een leuke attentie en het bekende ABC-plaatje. Tenslotte delen Els en Lyda aan alle deelnemers een leuke herinnering uit aan deze reis. Iedereen bedankt de organisatoren en we nemen van elkaar afscheid. 

foto-13 Zaterdag, 28 juni, iedereen vertrekt na deze mooie drieweekse rondreis door Duitsland.