home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club-nieuws

Verslag van het weekend evenement “In en Om de Biesbosch”
van 6 tot 9 mei 2010 in Drimmelen

Op donderdag, 6 mei staan we met twintig caravans en twee campers op camping Marina in Drimmelen. Het zijn  mooie veldjes, vlakbij de grote rivier – de Amer. We hebben zonnig weer, echter de temperatuur is helaas een beetje laag.

Op donderdag beginnen we met gezamenlijk koffie drinken. De organisatie, fam Bitter en fam.Welling, hebben twee party tenten opgezet met praattafels en we hebben een gezellig koffie uurtje.

’s Middags hebben een aantal een nieuw spel gespeeld (van Hans Vos), wat een variant is van het zgn. Molkka spel. Met stokken moeten we blokken van elkaar omgooien.
De officiële opening wordt gehouden in het bezoekerscentrum van de Biesbosch. We zien eerst de video; Het mooiste moet nog komen, over de geschiedenis en de bezienswaardigheden van het natuurreservaat de Biesbosch. Op zaterdag zullen we met een boot de Biesbosch bezoeken.
Co opent het evenement in het restaurant “de Burcht” van het bezoekerscentrum. We drinken koffie met een “Biesbosch Bol”  en daarna krijgen we nog een drankje.

Vrijdag. We vertrekken al vroeg voor een bezoek aan de “Amer” centrale in Geertruidenberg. De gids verwelkomt ons met koffie met cake en vertelt over de centrale. De centrale wordt gestookt met cokes. Tevens wordt er ook gestookt met afvalhout en cacaopellen om een bepaald percentage groene stroom op te wekken. Dmv. dia’s wordt het het productie proces uitgelegd.
Daarna bezoeken we de centrale zelf. Gewapend met helm, veiligheidsbril en oordopjes leidt de gids ons door de centrale. Onderweg even een groepsfoto gemaakt.
In de diverse hallen zien we de stoomturbines, de electriciteit generator en de diverse installaties voor filtering van de uitgestootte lucht.
Na afloop bezoeken velen het stadje Geertruidenberg. Daarna aan het eind van de middag wordt het jaarlijkse Jeu de Boule toernooi gehouden voor de kampioen van het jaar. We beginnen in de motregen, maar aan het eind wordt het droog. We spelen 3 partijen en tussendoor verrast de organisatie ons met lekkere hapjes. Het blijft nog lang gezellig onder de partytenten met een drankje en een hapje.

Zaterdag, alweer vroeg op pad naar de haven, waar om 09.30 uur de rondvaartboot vertrekt naar de Biesbosch. We varen in een open boot met een zeilen overkapping. De boot heeft weinig diepgang, zodat we alle smalle en ondiepe kreken kunnen bevaren. We varen eerst de Amer over en gaan de kreek; het stroomgat van de Plomp, de Biesbosch in. Via smalle geulen arriveren we bij de St. Jansplaat. Onderweg zien we de prachtige natuur van de Biesbosch en ook zien we de vele kale boomstammetjes, afgekloven door de bever. Er leven momenteel zo’n 200-300 bevers, echter ze zijn ’s nachts het meest actief en we zullen ze dan ook niet zien. Bij het bruggetje over de Plomp, gaan we aan land en maken een wandeling van een uur door het landschap en bezoeken een eendenkooi. De gids vertelt hoe de wilde eenden gevangen worden in de kooi met lokeenden en het kooiker hondje. De eendenkooi is nog in bedrijf en de schipper van de boot is de eigenaar.
Daarna gaan we weer aan boord en varen via de Spijkerboor en de Amer weer terug naar de haven van Drimmelen.

In de middag heeft de organisatie een foto wedstrijd georganiseerd. Vooraf heeft iedereen een jeugdfoto moeten inleveren. Deze foto’s zijn opgehangen aan bomen en we moeten raden van wie de foto’s zijn. De quiz is zeer lastig omdat sommigen baby foto’s hebben ingeleverd en dat maakt het herkennen heel moeilijk!
Na terugkomst van de fotoquiz worden we verrast met een drankje – boerenjongens met advocaat en slagroom. Aan het eind van de dag hebben we een gezellig ABC’tje (Happy Hour) onder de party tenten bij de organisatie.

Zondag, alweer de laatste dag en dag van de sluiting van het evenement. De sluiting heeft weer plaats in het restaurant van het bezoekerscentrum – de Burcht. Allereerst hebben we een voedzame lunch: broodje kroket en een krentenbol. Daarna doet Wim de sluiting van het evenement. Vooraf worden de winnaars bekend gemaakt. Bij het Jeu de Boule is het Bill Piera en bij de fotoquiz is het Els van der Hof. De winnaars en die van de tweede plaats krijgen een prijsje.
Hans bedankt, namens het bestuur, de organisatie voor dit zeer geslaagde evenement. De organisatie; Minie, Wim, Gerda en Co, ontvangen een bloementje, een fles wijn en natuurlijk het koperen herinneringsplaatje van dit gezellige en leerzame evenement.