home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club-nieuws

Weekevenement Brielle

4 – 11 september 2008

Op donderdag 4 september zijn er 28 caravans gearriveerd op camping ‘de Meeuw’ te Brielle. We staan op 4 veldjes bij elkaar. Het weer is aan het begin wisselvallig met regelmatig een bui, maar aan het eind van het evenement hebben we een aantal droge dagen met veel zon.
Donderdagmorgen, 4 september is het mooi weer en we beginnen het evenement met gezamenlijk koffie drinken bij de organisatie.
Donderdagavond, in de kantine van de camping, opent Bert het evenement en vertelt in het kort het programma van de week, dat in het weekend in het teken zal staan van de wereldhavendagen van Rotterdam.

Vrijdagmiddag vertrekken we met de metro naar Rotterdam voor deze havendagen. We worden ingedeeld in een paar groepen en de ‘Rotterdammers’ onder ons zullen de groepen begeleiden. Vanaf een tribune op de Wilhelminapier zien we een show van vaartuigen op de Nieuwe Maas. Het begint te regenen, maar gelukkig is de tribune overdekt. We zien een parade van zgn ‘Tall Ships’- oude zeilboten en een parade van de moderne schepen van het Rotterdams Havenbedrijf. Tenslotte zien we hoe een ponton verankerd wordt dmv uitschuifbare palen.
Onder de paraplu bezoeken we een aantal stands van bedrijven langs de kade.


Zaterdagmorgen, grote consternatie; Bert heeft tgv een stuurfout zijn auto in de sloot van de camping gereden. Gelukkig weet Bert op tijd en zonder nat pak zijn auto te verlaten. Een gewaarschuwde takeldienst sleept de auto uit de sloot. Afgezien van wat water in de auto, is er geen schade aan de auto en hij start weer meteen!


’s Middags bezoeken we de Havendagen van Rotterdam. Het weer is nu heerlijk met veel zon. Er is veel te zien langs de havens en het is er gezellig druk. Ook treden er op diverse plaatsen Shanty koren op. We ontdekken een grote feesttent waar tot 20.00 u Shanty koren optreden. We genieten van de koren en het is er beregezellig. Op het laatst treedt het Shanty koor op waar ook Kees Meijsen in meezingt.

Zondag. Op het programma staat met de fiets naar Rockanje naar het openluchtmuseum-de Duinhuisjes. Vanwege de regen gaan we allen met de auto. De duinhuisjes zijn 50-100 jaar geleden gebouwd, veelal met materiaal dat men op strand vond. Het zijn karig ingerichte kleine huisjes en we zien hoe men vroeger woonde en leefde. Veel gebruiksvoorwerpen herkennen we van vroeger bij onze ouders of grootouders. Ook zijn er speeltoestellen van vroeger, waar Henk en Loes zich aardig mee vermaken.

Maandag, gelukkig een droge dag, want we hebben een gevelstenenpuzzeltocht in Brielle. Brielle is een prachtig oud stadje met heel veel gevelstenen op oude pandjes. In 1812 werd door Napoleon ingevoerd dat iedereen een naam kreeg. Voor die tijd plaatste men op zijn huis een gevelsteen om aan te geven wie daar woonde, vandaar de vele gevelstenen in Brielle. We kregen een formulier met 16 vragen over deze gevelstenen.  Aan het eind van de middag in de zon hebben we een gezellig ABC'tje.
De organisatie verrast ons met drank en lekkere hapjes en het is nog lang gezellig.

Dinsdag met de fiets naar Hellevoetsluis. Allereerst bezoeken we het lichtschip Noord Hinder. Dit lichtschip is in 1963 gebouwd en heeft tot 1994 voor de zandbank-Noord Hinder- op de Noordzee gelegen. Nu is de functie van lichtschepen overgenomen door grote lichtboeien. We krijgen een rondleiding op het lichtschip.
Na de lunch bezoeken we het droogdok Jan Blanken. Het droogdok werd tussen 1798 en 1825 gebouwd olv. Jan Blanken Jansz. Na een leuke video bezoeken we het droogdok, dat nog steeds in gebruik is. Opmerkelijk gebeurt de afsluiting van het droogdok met een zgn schipdeur, die het dok perfekt afsluit. We lopen door een onderaardse gang (aquaduct) rondom het dok, waar vroeger water in stond tbv bluswater in geval van brand. Het leegpompen gebeurde vroeger met een door een stoommachine aangedreven pompen, tegenwoordig gaat dit electromechanisch.
Na de excursie fietsen we met heerlijk zomerweer terug naar de camping.

Woensdag, een bezoek aan de molens van Kinderdijk staat op het programma.
Eerst vertrekken we met de metro naar Rotterdam en om 10.45 vertrekken we met de rondvaartboot Nehalennia vanaf de Rotterdamse kade over de Nieuwe Maas naar Kinderdijk. Om 12.00u arriveren we in Kinderdijk en we wandelen langs de molens. Na uurtje gaan we weer aan boord en varen terug naar Rotterdam.
Woensdagavond, 10 september  is de afscheidavond. Allereerst maakt de organisatie de uitslag bekend van de gevelsteen puzzeltocht in Brielle. Jan Tinnebroek heeft de minste fouten en is winnaar. Vervolgens krijgen we een heerlijk warm en koud buffet.

In de afsluiting van het evenement komt Bert nog even terug op alle uitstapjes die we gemaakt hebben. Bert bedankt de campinghouder voor de fijne samenwerking. Tenslotte bedankt Gré- Corrie, Bert, Gré en Johan- voor de goede organisatie en de leuke week en reikt hun de herinneringsplaatjes uit.
Einde van een interessante week bij Rotterdam met in het begin matig weer maar aan het eind mooi zomerweer.


Donderdagmorgen is het moment van vertrek voor velen. De organisatie schenkt koffie voordat we terugreizen.