home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club-nieuws

België rondreis

9 t/m 30 juni 2007

organisatoren: Ali en Anton Kooij, Lyda en Wim de Ruiter

Op zaterdag 9 juni zijn we met 25 caravans gearriveerd op de camping Baalse Hei bij Turnhout. ’s Avonds beginnen we al goed met een welkomsdiner in hotel Corsendonk Viane in Turnhout. Ook krijgen we het ‘reisboek’ uitgereikt met het reis programma voor de komende 3 weken.

Op zondag verkennen we per fiets de mooie omgeving van Turnhout en fietsen naar Arendonk voor een drankje. Op maandag fietsen we naar Turnhout om de prachtige oude stad te bezoeken. Turnhout heeft naast een grote markt met veel terrasjes en authentieke gebouwen, ook een groot begijnhof met verstilde huisjes, dat we ook bezoeken.

Dinsdag wordt Lommel bezocht. Na een video in het gemeentehuis, krijgen we een rondleiding in het glazen huis. De hoge glazen toren heeft een bijzondere bouw. Ook wordt er het glasblazen beoefend en is er een tentoonstelling van schilderijen en sculpturen van kippen. Het is goed weer en we beëindigen de dag met een gezamenlijke barbecue op het veldje.


Dinsdag al vroeg op, want we gaan met de trein naar Lier; de pallieterstad aan de Nete - de rivier door de stad. Lier is een oud stadje met vele mooie oude gebouwen. Na een kopje koffie met een Liers vlaaike, krijgen we een rondwandeling door Lier met een gids. We zien o.a. het beroemde begijnenhof. We genieten van een heerlijke warme lunch en bezoeken daarna de beroemde Zimmertoren en het Zimmerpaviljoen. De Zimmertoren heeft een wonderklok met 93 aparte klokken. Buiten hangt de jubelklok en op de straat wordt ons planetenstelsel afgebeeld.

Donderdag is een reisdag en we reizen naar de camping Spa d’Or nabij Spa in de Ardennen. De camping is mooi gelegen in de heuvels en we staan met onze caravans op terrassen.
’s Middags bezoeken we de chocoladefabriek Jacques in Eupen. Men vertelt hoe de chocolade bereid wordt vanuit de cacao en we bezoeken de chocoladerepen inpakafdeling. Na afloop wordt er veel chocolade gekocht in de fabriekswinkel. Terug op de camping hebben we een gezellig ABC-tje   met muziek van André en Jeanne.

Vrijdag gaan we naar Spa en na de koffie bezoeken we het Bad en Paarden museum. Dit museum laat zien wat in de vorige eeuw in Spa de badgasten zo al deden als ze na het baden in de geneeskrachtige bronnen nog veel tijd over hadden en allerlei activiteiten ontstonden.

Na de warme lunch volgt een rondwandeling door Spa met een gids en we bezoeken enkele bronnen van Spa waar het geneeskrachtige water omhoog komt.

Zaterdag is het een vrije dag en velen bezoeken de prachtige natuur van de Ardennen. Bovendien wordt Bill vandaag 81 en dus drinken we gezamenlijk een drankje op zijn gezondheid. Zondagmorgen eerst gezamenlijk koffie drinken en daarna bezoeken velen de kunst en rommelmarkt van Spa.

Maandag, 18 juni is een reisdag en we rijden naar de camping Chênefleur in Tintigny in de streek van de Gaume in ZO-België. Op de camping staan we bij de rivier de Semois, die langs de camping loopt. We sluiten de dag af met een ABC-tje.

Dinsdag is het warm zomerweer en we gaan met de bus naar de stad Luxemburg. Na de koffie in de stad, rijden we met een gids de stad rond, o.a. naar Kirchberg waar vele markante bankgebouwen en Europese kantoren staan. Na een warme lunch in de binnenstad lopen we met de gids door de oude stad van Luxemburg. We zien veel oude gebouwen, het groot-hertogelijk paleis en de kazematten. Aan het eind van de middag brengt ons de bus weer terug naar de camping, waar we nog gezellig bijeenzitten bij zomerse temperaturen.

Woensdag is een vrije dag en menigeen verkent de prachtige streek van de Gaume met de stadjes Bouillon en Florenville. ‘s Avonds is het spelletjes avond en vooral het klaverjassen is populair met de fam.Brantjes als winnaar.

Donderdag gaan we naar de abdij van Orval. We krijgen een interessante rondleiding door een Nederlandse gids en horen veel over de geschiedenis van de abdij. In de abdijwinkel kan men het bier en de kaas van de abdij kopen. ’s Avonds is het gezamenlijk pannenkoeken bakken en het blijft nog lang gezellig.

Vrijdag is een reisdag en we vertrekken naar de camping Villatoile bij Dinant. De camping is mooi gelegen en de rivier de Lesse stroomt langs de camping.

Zaterdag gaan we naar Dinant en bezoeken met de kabelbaan de Citadelle van de stad. Vanuit de Citadelle heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving van Dinant en de rivier de Maas. De Citadelle was vroeger een fort, vanwaar de brug over de Maas beheerst werd. De gids vertelde over de geschiedenis van de Citadelle en hoe de militairen er woonden. Verder werd de militiare uitrusting uitgebeeld en hoe de vele gevechten verliepen om in het bezit te komen van het fort.

Zondag rijden we naar het station van Cimey waar de oude spoortrein vertrekt die ons rijdt door de vallei van de Bocq naar het stadje Spontin. In Spontin stopt de trein 1,5 uur en we wandelen er rond, waarna de trein weer terugrijdt naar Cimey. Het is een prachtige treinreis door de Bocq vallei. ’s Avonds spelen we weer Jeu de Boule en wederom winnen de dames.

Maandag, 25 juni is een reisdag en we rijden naar Oudenaarde, een stad ten zuiden van Gent in de streek van de ‘Vlaamse Ardennen’. Nadat we een plaatsje gevonden hebben op camping Kompas, hebben we een gezellig ABC-tje   met muziek en vele zangers, o.a. André, Jeanne, Ali, Gerrit, Nel, Wim, Rinus en Jack.

Dinsdag bezoeken we Oudenaarde. De stad is beroemd om zijn wandtapijten die er vroeger gemaakt werden. We bezoeken het stadhuis waar de wandtapijten hangen. Ook heeft het stadhuis vele mooie vertrekken en is er grote verzameling Oudenaards zilverwerk. De gids weet ons er veel over te vertellen.

Woensdag vertrekken we al vroeg met de bus naar la Louvière, waar 4 scheepsliften zijn. Zij zijn meer dan een eeuw geleden gebouwd om over water de rivieren de Maas en de Schelde met elkaar te verbinden. Het hoogte verschil van ongeveer 80 meter wordt overwonnen door 4 hydraulische scheepsliften. We varen door het Canal du Centre met de boot en passeren 2 van deze liften die ons per lift 20 meter lager brengt. Deze liften zijn nog in bedrijf, terwijl de overige 2 gerestaureerd worden. Na de boottocht bezoeken we het pompgebouw en de expositie over de liften, die tot het werelderfgoed van de UNESCO behoren. Na de lunch in het italiaans restaurant rijden we weer terug naar de camping.

Donderdag is een vrije dag met mooi zomerweer. Velen gaan wandelen en fietsen of bezoeken de stad Gent met zijn prachtige historische binnenstad.

Vrijdag is de laatste dag en staat in het teken van het afscheid. Na een gezamenlijke koffie met gebak bezoeken sommigen in Oudenaarde het museum van de Ronde van Vlaanderen; een klassieker in de wielersport. Deze rit gaat door de ‘Vlaamse Ardennen’ en is bekend om zijn kasseien en zijn pittige hellingen zoals de ‘Muur van Geraardsbergen’. In het museum kun je alle aankomsten van de ronde nog een keer beleven op video. Er staan meerdere fietsen, waarmee je kunt simuleren hoe zwaar een helling beklimming is of ervaren hoe je op een kasseiweg rijdt.

’s Avonds is het afscheidsdiner. Tijdens het heerlijke diner hebben de deelnemers een afscheidslied gezongen als lof aan de organisatie. Ook de organisatoren hebben in dichtvorm een ludiek verhaal gemaakt waar elke deelnemer in voorkomt. Na afloop wordt afscheid genomen van elkaar, want zaterdag vertrekken de eersten al vroeg naar huis.


Wim, Lyda, Anton en Ali worden bedankt voor de organisatie van deze geweldige reis door een verrassend mooi en interessant België.