home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Clubnieuws

Evenement Beekbergen 12 - 21 april 2013

 

We staan op 3 mooie velden op de camping ‘het Liederholt’ te Beekbergen op de Veluwe. Op vrijdag 12 april zijn we met 48 equipes van de ABC-caravanclub en van de caravanclub de Boemerang. Later in de week zullen nog een aantal caravans arriveren, die alleen aan het weekend zullen deelnemen. Na een koud voorjaar, is gelukkig de temperatuur naar normale waarden gestegen en we beginnen met mooi lenteweer.

Op vrijdag 12 april is ’s avonds de opening van het evenement in het restaurant van de camping. Bij ontvangst krijgen we koffie met een Uddelermeertje. Theo Weber heet iedereen welkom namens de organisatie; Henny en Bernard van Beek en Corry en Theo Weber. We ontvangen het programmaboek en Theo geeft uitleg over het programma van deze week. Omdat we met een grote groep deelnemers zijn, zullen we bij de meeste activiteiten in groepen gedeeld worden. Na de introductie spelen we het ‘Memory’ spel, alleen zijn nu de plaatjes afkomstig van de smoelenboeken van beide clubs. Het is grappig om de bekende gezichten te zoeken in het Memory spel. Het blijft nog lang gezellig en de meesten vertrekken pas laat naar de caravan.

Zaterdag, 13 april is een fietsdag. Er zijn 2 fietstochten één ten westen en één ten oosten van Beekbergen, die in kleinere groepen op zaterdag en op dinsdag gereden worden. De auteur rijdt zaterdag de route ten oosten (20km). Deze gaat via het dorp Beekbergen, waar de koffiestop is bij het Hoge Land, daarna vervolgen we de fietstocht en stoppen bij de stoomtreinen-werkplaats Beekbergen. Door vrijwilligers worden hier de stoomtreinen onderhouden voor het nostalgische stoomtreintraject van Apeldoorn naar Arnhem. Daarna gaat de fietstocht verder door de heide en bossen van Oosterhuizen en Loenen. We fietsen ook langs de ‘Loenense’ waterval en tenslotte weer terug naar de camping.

Zondag, 14 april, we fietsen allen dezelfde fietstocht, maar in groepjes in tijd na elkaar. Allereerst stoppen we bij het oorlogsmonument “de Woeste Hoeve”, dat nog onlangs is gerenoveerd. Daarna vervolgen we de fietstocht en komen bij het ereveld Loenen, waar 4000 oorlogsgraven zijn van de 2de wereldoorlog. Daarna fietsen we naar Loenen voor de een koffiestop. Na het terras fietsen we terug naar de camping. Het is intussen heerlijk warm lenteweer geworden en aan het eind van de middag is er een gezellig ABC ‘tje (Happy Hour) op het veld bij de organisatie. De organisatoren hebben heerlijke hapjes voor ons klaargemaakt en we hebben een gezellige middag.

Maandag 15 april. Met de auto naar de afvalwaterzuivering in Apeldoorn. Na de ontvangst met koffie, zien we een video over de afvalwaterzuivering. Daarna vertellen de gidsen over het proces van rioolwaterzuivering en waar dit plaats heeft op het grote complex. Daarna lopen we met gidsen langs de verschillende bassins waar de reiniging in stappen gebeurt m.b.v. actief slib; modder met bacteriën, die het vuil uit het water verwijderen. Na deze excursie rijden we naar de Wenumse watermolen, waar de volgende excursie is. Allereerst krijgen we een lunch en daarna vertelt de molenaar over de geschiedenis van de Wenumse molen. De watermolen heeft in de loop der tijden verschillende producten gemaakt. Tegenwoordig maalt de watermolen graan voor veevoer.

Dinsdag 16 april. Een mooie zomerdag en m.b.t. tot de fietstocht op zaterdag, fietsen we nu de andere route. Dit betekent de langere route ten westen van de camping. Vanaf de camping door de bossen naar Hoenderloo en daarna naar het noorden richting Assel. We stoppen bij de schaapkooi van Buurloo voor een fotoshoot en daarna fietsen we verder naar Assel.  We drinken er koffie met appeltaart en fietsen weer terug naar de camping. Totaal 33 km met een paar lastige klimmetjes, maar het was een prachtige fietsroute.
Woensdag, een vrije dag en prachtig weer. Velen blijven op de camping om te genieten van de zon, anderen gaan op pad naar het Loo, Apeldoorn of Arnhem. Woensdagavond gaan velen naar het campingrestaurant waar facultatief een 3-gangen diner is. Het is gezellig met een prima maaltijd.

Donderdag 18 april, op het programma staat een excursie naar de Middelste Molen in Loenen. De papiermolen is gelegen aan de Loenense beek. In 3 groepen bezoeken we de watermolen, waar op ambachtelijke wijze papier gemaakt wordt. We bekijken eerst de video en daarna is de rondleiding in de molen. Voor het maken van papier wordt allereerst een papje gemaakt van natuurlijke vezels (stukjes katoen, linnen, hennep en houtcellulose). Daarna wordt de brei met een zeef van kopergaas opgeschept en nadat het water is weggelopen, wordt het papier op een doorlaatbaar vel gelegd om te drogen. Daarna wordt het geheel een lange tijd onder de pers gelegd om al het water kwijt te raken. Tenslotte worden de vellen papier opgehangen om te drogen. Een aantal personen van ons mogen zelf papier scheppen. De Middelste Molen is de enige werkende papierfabriek in Nederland die nog door waterkracht wordt aangedreven. Maar de aandrijving geschiedt ook deels door een antieke stoommachine om minder afhankelijk te zijn van de hoeveelheid water in de beek.

Donderdagavond in de kantine een lezing met dia’s door de boswachter uit de regio. De boswachter is werkzaam bij het Gelders Landschap, dat niet alleen het landschap beheert, maar ook vallen er 36 kastelen onder het beheer. We zien prachtige dia’s over  flora en fauna en de boswachter kan er veel over vertellen.

Vrijdag 19 april, met de auto rijden we naar Emst. In Emst is het park ’t Smallert, dat heeft een forellenkwekerij, visvijvers, een speelpark, een kaarsenmakerij en een restaurant. We worden in 2 groepen gedeeld, voor achtereenvolgens de forellen kwekerij en het zelf kaarsen maken. Bij het forellen gedeelte zien we eerst een video hoe de regenboogforel gekweekt wordt en daarna wordt uitgezet in kweekvijvers om te groeien. Na 2 jaar is de forel groot genoeg voor consumptie. Een klein percentage van de forellen is kleurloos (albino) en wordt apart opgekweekt. Ook wordt er zalmforel gekweekt, maar dit is regenboogforel die speciaal voedsel krijgt, zodat de vis van binnen roze kleurt. Na de koffie gaan we kaarsen maken. Iedereen krijgt een latje met 2 lontjes. De lontjes moeten 1 sec in het hete kaarsvet gedompeld worden en daarna 1 minuut drogen en hard worden. Na een uur zijn de kaarsen dik genoeg. Op verzoek kleuren en vormen de begeleiders onze 2 kaarsen.

’s Avonds houdt de Boemerang hun ALV en kan de ABC mee met de boswachter voor een boswandeling. Er zijn 2 boswachters en we worden in kleinere groepen verdeeld. We lopen het bos tegenover de camping. Via allerlei smalle paadjes komen we in stiltegebied, waar regelmatig wild wordt waargenomen. Bij onze groep blijft het bij het horen piepen van de zwijnenjongen, maar we zien ze niet tgv de dichte bosschages. Na 2 uur wandelen zijn we terug op de camping.

Zaterdag 20 april, een puzzeltocht in Apeldoorn staat op het programma. Allereerst bezoeken we in de buurt van het Loo, de Naald, het monument Koninginnedag 2009, en het Canada monument. Daarna rijden we naar het centrum van Apeldoorn voor een wandel-puzzeltocht. Door de vragen zien we hoe mooi de binnenstad van Apeldoorn is. Bovendien is het prachtig zonnig weer en het is er gezellig druk. Onderweg ontmoeten we verschillende stellen op zoek naar de antwoorden op de vragen.

s Avonds heeft nu de ABC zijn jaarlijkse ALV en gaan de Boemerangers de boswandeling doen met de boswachter. Bij ABC treedt Luc af als voorzitter en Jan Duin volgt hem op. Na afloop is er nog een gezellig samenzijn. De organisatie houdt een foto herkennings quiz. Aan het einde van de avond worden de winnaars bekend gemaakt van de diverse spelletjes. Bij het Memory spel wint Jeannet M., de foto quiz winnen Helma B. en Frans Suijkerbuijk. Bij de puzzeltocht in Apeldoorn zijn er meerdere winnaars. Na loting winnen Karl M., Jan v.D. en Jack v.d.H.


Zondag 21 april, alweer de laatste dag van het evenement Beekbergen en de meesten zullen naar huis vertrekken. De organisatie heeft een prima ontbijt in het restaurant geregeld. Daarna bedanken Henny en Theo elkaar voor hun goede samenwerking en de deelnemers voor hun deelname. Hans bedankt de organisatoren; Corrie, Henny, Bernard,  Theo,  voor de prima organisatie van het weekevenement. De dames ontvangen een bloementje en de heren een fles wijn, uitgereikt door Hans en Aart. Tenslotte ontvangen de organisatoren het koperen ABC-plaatje voor de organisatie van het evenement Beekbergen. Einde van een heerlijk evenement op de Veluwe.


Zie ook de video van het evenement Beekbergen http://www.youtube.com/watch?v=xEQHqqOLQFQ