home
algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Club nieuws


Evenement Dokkum
8-11 september 2016

Op woensdag 7 september zijn alle deelnemers gearriveerd op stadscamping Harddraverspark in Dokkum. De camping ligt vlakbij het oude centrum van Dokkum, zodat we wandelend de binnenstad kunnen bezoeken.

v_1.jpgWe staan gezellig op twee veldjes met achttien equipes. We hebben prachtig zomerweer de hele week, waardoor velen al enkele dagen eerder zijn gearriveerd.

v_2.jpgDonderdagmorgen 8 september, we drinken samen koffie met een oranjekoek; een Friese lekkernij in de grote partytent, die de camping geplaatst heeft op ons veldje. Jan opent het evenement en vertelt in het kort het activiteitenprogramma.

v_4.jpgWe beginnen ’s middags met een leuke fietstocht om de omgeving van Dokkum te leren kennen. Vanuit  Dokkum langs de Dokkumer Ee fietsen we langs leuke Friese dorpjes als Burdaard, Rinsumageest, Damwoude en tenslotte weer naar Dokkum na 28 kilometer. Onderweg een korte rustpauze met een frisdrankje van de organisatie.

v_5.jpgDonderdagavond zitten we bijeen in de grote partytent. Jan vertelt waarom ze voor Dokkum gekozen hebben. Na de koffie krijgen we de Friese inburgeringtest. Het zijn vele lastige vragen. Vooral een hele pagina met Friese woorden die wij in het de Nederlands moeten vertalen. Helma en Sebina voeren een sketch op, waar alle gevraagde Friese woorden in voorkomen. Het is echt lastig en het Fries is toch een heel aparte taal, die totaal niet op het Nederlands lijkt. De vragenlijsten worden opgehaald en zondag zal bij de afsluiting de uitslag bekend gemaakt worden. Na de test zitten we nog gezellig bijeen met een hapje en een drankje.

v_6.jpgVrijdag, 9 september, we vertrekken al vroeg met de auto naar het zeehondencentrum in Pieterburen. We worden in twee groepen gedeeld. De ene groep bezoekt de expositie en ziet de video en de andere groep gaat met een gids door het zeehondenziekenhuis. Na een uur wisselen de groepen. In het centrum worden de twee soorten zeehonden opgevangen, die in Nederland voorkomen: de grijze of kegelrob en de gewone zeehond. De jonge zeehondjes die opgevangen worden (in Pieterburen ongeveer 300 per jaar) zijn of de moeder kwijt geraakt – of gewond o.a door zeenetten – of ziek. De jonge zeehonden worden ook wel huilers genoemd. De verzorging van de zeehondjes  is in drie fasen, waarbij de laatste fase de terugzetting in zee is. De gids geeft veel informatie over de verpleging en we bezoeken de verschillende zeehonden bassins. Na het zeehondencentrum rijden we terug naar de camping. Eind van de middag is er een gezellig Happy Hour met eigen drank en hapjes van de organisatie.

v_7.jpgZaterdag 10 september, we leren Dokkum kennen. Met een stadsgids wandelen in twee groepen door oud-Dokkum. We wandelen langs het Grootdiep en zien de vele karakteristieke huisjes en gebouwen. Daarna wandelen we naar de Bonifatiuskapel. Bisschop Bonifatius was naar Dokkum gekomen om de heidenen te bekeren tot het christendom. In 754 is hij in Dokkum met het zwaard vermoord door de heidenen. In de Bonifatiuskapel hangen aan de muren vele tableaus die het verhaal van Bonifatius vertellen. Na de kapel lopen we verder door oud-Dokkum. Wev_8.jpg beëindigen de wandeling bij het keerpunt en stempelpost van de Friese Elfstedentocht aan de Dokkumer Ee. Aan de kade zijn daar twee bankjes in de vorm van een Friese doorloper geplaatst. Na de koffie lopen we weer terug naar de camping.

v_9.jpgAan het eind van de middag hebben we een gezamenlijke barbecue. De organisatie heeft vlees ingekocht en een grote barbecue gehuurd om het te roosteren. Met het fantastische zomerweer smaakt alles heerlijk en het is nog lang gezellig.


v_11.jpgZondagmorgen, alweer de laatste dag en om 11 uur begint de sluiting van het evenement. We drinken koffie met een stuk Fries suikerbrood.
Daarna maakt Helma de uitslag van de Friese inburgeringtest bekend. We zijn allemaal gezakt! Dus we moeten Friesland uit! Na het beantwoorden van alle vragen, worden de winnaars bekend gemaakt. Fera heeft de meeste goede antwoorden. Jack en Karl zijn 2de en 3de. Alle drie ontvangen houten klompjes geschilderd met de Friese vlag. Alleen de grootte van de klompjes is verschillend.

Daarna sluit Jan het v_10.jpgevenement en bedankt iedereen voor de gezelligheid de afgelopen week.Namens het bestuur en de deelnemers bedankt Hans de organisatie: Helma, Sebina, Jan en Rob. Zij ontvangen het bekende koperen ABC-plaatje en als cadeau een bloementje en een fles wijn.
Hans vertelt dat we nog voor het evenement oktober 2017 organisatoren zoeken!
Het evenement wordt gesloten en we nemen afscheid van elkaar en voor een aantal tot over drie weken bij het evenement in Vollenhove.