home
Algemeen
organsiatie
clubblad
evenement
nieuws
techniek
links
lid worden
leden info

 

 

Algemeen


Het plannen van een reis

Het plannen van een reis vergt zeker de nodige voorbereiding. Allereerst moet het reisdoel bekend zijn. Kaarten voor de heen- en terugreis, meestal routekaarten van de ANWB, voor leden gratis. Ook is het prettig als u kaarten heeft van het te bezoeken land. Belangrijk is echter wel dat u een recente landkaart heeft, die zeker niet ouder is dan vijf jaar. Er komen steeds meer wegen bij en verkeerssituaties veranderen.

Waar moet ik zelf op letten
Begin de reis uitgerust en rij niet langer dan maximaal twee uur achter elkaar. Rust dan minimaal vijftien minuten. Maak per dag met uw caravan geen langere trajecten dan 500 tot 600 kilometer. Het is dan verstandig om een overnachtingsadres of camping te zoeken. Gewoonlijk rijden wij nooit van deze grote afstanden en zeker niet met een caravan. Denk aan de veiligheid en rij zeker niet te hard. Met uw caravan mag u in de meeste landen niet harder dan tachtig kilometer per uur rijden. Bedenk, we hebben vakantie en die begint zodra we de huisdeur dicht trekken en in de auto stappen. Als u 's nacht wilt rijden, houdt er dan rekening mee dat dit meer moeite kost dan overdag rijden. Meestal is het dan rustiger op de autowegen en schiet u sneller op. Bedenk wel dat u enkele dagen moet bij komen. En wat nog veel belangrijker is, houd afstand !!!

Eisen van het te bezoeken land
Voordat de reis aanvangt moet u zich er van overtuigen welke eisen het door u te bezoeken land stelt aan u als vakantieganger, maar ook die van uw auto en caravan. Controleer of er aanvullende medische maatregelen nodig zijn, zoals inentingen en extra medicamenten. Denk, zeker als u medicijnen gebruikt, aan een medisch paspoort waarin al uw medische gegevens staan.
Ook voor de auto en caravan is het nodig om extra maatregelen te treffen. Heel belangrijk is dat u zelf uw caravan aankoppelt aan de auto. Controleer de verlichting van de caravan en vergeet niet de de breekkabel op de juiste manier te bevestigen.
Zorg dat de spiegels stevig vast zitten. U moet langs de zijkant van de caravan kunnen kijken en de aluminium achterlijst moet duidelijk zichtbaar zijn. Van de auto wordt in de vakantie meer gevraagd dan normaal. Denk dan ook aan extra moterolie en ruitenwisser vloeistof. Wanneer heeft u voor het laatst uw autobanden gecontroleerd? Zorg dat deze de juiste bandenspanning hebben, evenals uw caravan. Meestal is de bandenspanning bij caravan tussen de 4 en 4,5 bar.
Heeft u ook aan de juiste belading van de caravan gedacht en ook aan uw verzekering?

Extra maatregelen
In enkele landen is tegenwoordig een groene kaart voor uw caravan verplicht, ondere andere in Duitland, Polen en Spanje. Voor de groene kaart zich moet u zich vervoegen bij de verzekeraar waar het trekkend voertuig is verzekerd. Dit omdat de groene kaart namelijk aan het motorvoertuig moeten worden gekoppeld

Ook is het verstandig om een goedgekeurde verbandtrommel bij u te hebben met daar in beschermende handschoenen (aids). In enkele landen in Europa al verplicht, bijvoorbeeld Duitsland. Maar ook een reflecterend hesje is een must in de auto. In Italie is dit verplicht. Deze zijn overigens bij de ANWB verkrijgbaar. Heeft u achter op uw caravan een fietsendrager met fietsen dan dient u in Italie en Spanje een plaat met rode schuine strepen op de fietsendrager te monteren.

Als u brildragend bent, moet u in verschillende Europese landen als bestuurder van een auto altijd een reserve bril bij u hebben. Indien u deze niet kunt tonen, krijgt u hiervoor een bekeuring en mogelijk een rij ontzegging.

Ga altijd goed uitgerust op vakantie en bedenk, ik heb de tijd. Verkeersborden in andere landen kunnen afwijken van die in Nederland. Kijk voor dat u vertrekt eerst naar afwijkende verkeersborden in het door u te bezoeken land. Als u de landstaal niet beheerst, schrijf dan de teksten van de verkeersborden over en vertaal deze in het Nederlands, zodat u weet wat deze borden betekenen.

Veiligheid is het allerbelangrijkste.
De ABC Caravanclub wenst u veel plezier tijdens uw vakantie en ........ kom vooral weer veilig thuis.

In dit artikel zijn diverse links opgenomen.
Hiermee kunt u uw vakantie zo goed mogelijk plannen.

av